Aktualno

Čeka nas godina izazova

Čeka nas godina izazova

DuList je, osim godišnje inventure i protresanja najvažnijih događaja koji su obilježili dubrovačku 2012. godinu, donio i stavove i razmišljanja poznatih osoba političkog i javnog života Grada o minuloj 2012. te nadolažećoj 2013. godini.

Evo razmišljanja župana Nikole Dobroslavića.

– Godina 2012. bila je puna izazova, teškoća, ali i uspjeha. Obilježili su je mnogi događaji, izdvajaju se dva na državnoj razini. Prvi se odnosi na oslobađajuću presudu našim generalima u Haagu i skidanje nametnute hipoteke zločina cijelom hrvatskom narodu i mladoj hrvatskoj državi. Drugi događaj odnosi se na izabrano novo vodstvo HDZ-a koje radi na obnovi i jačanju najsnažnije hrvatske stranke.

Na županijskoj razini to su svakako sljedeći događaji:
Postignuto je, na sastanku u svibnju, jedinstveno stajalište svih društvenih i političkih čimbenika Županije glede ključnih pitanja za ovu Županiju, ali i RH: Pelješki most, autocestu do Dubrovnika, pitanje granica kod Neuma i Prevlake, opstanak Županije kao županije ili regije u svakom mogućem budućem regionalnom ustroju RH i povratak sjedišta ustanova u Dubrovnik.

Potpisan je Sporazum o realizaciji projekta Odjela palijativne skrbi OB Dubrovnik, kojim su Opća bolnica, Županija, Grad Dubrovnik, Zaklada Blaga djela i Biskupija osigurali 10,5 milijuna kuna za 60 kreveta za dosad nepokrivene potrebe naših sugrađana s teškim bolestima.

Dostojno smo obilježili 20. obljetnicu oslobođenja naše Županije, a iza nas je i rekordna turistička sezona, otvareni su sveučilišni kampus u Dubrovniku i novi studij u Pločama te je dovršena gradnja gradskog bazena u Korčuli. Održan je i investicijski forum u Dubrovniku, dok je Regionalna razvojna agencija DUNEA postigla uspjehe u korištenju sredstava EU fondova.

Opstao je Javni gradski prijevoznik Libertas Dubrovnik, te su uložena velika sredstva u zdravstvo, školstvo, ceste i lučka područja, kao i za umirovljenički standard.
Uvjeren sam da je Županija u godini koja je na izmaku ispunila ulogu koju građani od nje očekuju.

Godina pred nama bit će teška, ekonomska kriza je duboka, društvena kriza također. To će biti godina izazova, međutim uvjeren sam da ćemo tim izazovima znati odgovoriti i ispuniti očekivanja naših sugrađana. Borit ćemo se za zaštitu statusa naše županije, prava da odlučujemo o svojoj sudbini na regionalnoj razini. Borit ćemo se za povezivanje juga Hrvatske i spajanje Hrvatske u jednu cjelinu te za pravedno rješenje granica RH u našoj županiji, i s BiH i sa Crnom Gorom kod Prevlake.

Izdvojio bih nekoliko očekivanja i procesa koji će, po mom mišljenju, obilježiti iduću godinu:
ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU; početak vala novih ulaganja: Srebreno/Mlini, Lukšić grupa, Valamar grupacija, marine Slano, Gruž i Komolac, Golf park Srđ, Sestrice…; natječaj za koncesionara u Kuparima; borba za maksimalno korištenje Kohezijskog i Strukturnih fondova EU; pokretanje zaustavljenog projekta Centra za gospodarenje otpadom, početak gradnje Studentskog doma u Dubrovniku; otvaranje Odjela palijativne skrbi u OB Dubrovnik; početak realizacije Otpremnog centra za školjkare u Bistrini; daljnji napredak međunarodne suradnje i položaja Županije prema drugim europskim regijama te pobjedu HDZ-a i koalicije na izborima za Županiju u svibnju 2013.

Želim svim sugrađanima Županije uspješnu Novu godinu.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist