Peškafondo

Čega se ON nije sjetio?

S domjenka na domjenak. Tako bi se moglo opisati blagdansko ozračje u Gradu posljednjih dana.  Koliko bi vam se puta tijekom godine dogodilo da morate birati na koji ćete događaj poći jer potrefilo se, eto, slučajno da se organizatori nisu uskladili.

U isto vrijeme bilo bi organizirano otvaranje izložbe, promocija knjige i recimo neka tribina. E to vam se s domjencima nije dogodilo.  Oni su pomno usklađeni kako ne daj Bože ne bi došlo do preklapanja, a zaboga čemu da propadne sva silna spravljena hrana.

A da nema tih silnih domjenaka u Gradu se ne bi dalo prepoznati da je božićno vrijeme. Kad se prođe đir Stradunom usred dana, para se da smo uletjeli u neki film iz prošlog stoljeća. Izostaje šušur, veselje, blagdanski ugođaj. Grad će preživjeti i još jedan Božić s užasnom jelkom na Stradunu, koja se nedavno zbog malo jačeg vjetra cijela izbečila. Brzo su je promijenili i na njeno mjesto stavili novu i identičnu. S istim ukrasima. Par fjoka i nekoliko plastičnih balona. Apsolutno mi nije jasan razlog zašto se oko te jadne i tugaljive jelke netko malo više ne potrudi. Pa, nije vrag da u cijelom našem Gradu baš nitko nema mota i ideje za pošteno okititi jedno božićno drvo. U čemu je problem okačiti na njega nešto što govori Dubrovnik, a ne plastika? A što drugo reći nego još jedan vid nebrige. Tako vam je kako vam je i zašto bi bilo bolje, kad može tako bestužno.
No takav nije naš gradonačelnik Vlahušić. On je u ovim danima pun samohvale za učinjenim u godini na izmaku.  Na jednom od svojih domjenaka, tako je izazvao novinare dubrovačkih redakcija nagradnom igrom "Postoji li nešto čega se ON nije sjetio?". Pa ne treba ići Vlahušićevim vizionarskim smjerom i smišljati nebulozne 'prozračne mostove' 'tvornice ideja', 'virtualni studenski dom'… Dovoljno je osvrnuti se oko sebe i 'sanirati' štetu nastalu u bjesomučnom valu projekata koji su se morali realizirati pred izbore. Dovoljno je krenuti od mikroasfalta. Koje nam je poboljšanje donijelo razlijevanje 6 milijuna proračunskih kuna u asfaltnu smjesu? Možda ideja za gradonačelnika, da pokuša još jednom, sve iz početka ili u krajnjem slučaju vrati ceste u prvobitno stanje, jer prije je, priznat ćete, unatoč rupama vožnja po gradu bila ugodnija.

Ušli smo u posljednji tjedan za izbor Pozitivca 2013. godine. Izbor kojeg smo pokrenuli pred tri godine dobio je i svoj vizualni identitet. Statuu je u svom prepoznatljivom umjetničkom izričaju realizirala naša mlada sugrađanska, akademska slikarica i kiparica Iris Lobaš Kukavičić. Sad još treba pričekati završetak glasovanja i saznati koga ste prepoznali kao Pozitivca za godinu na izmaku. Ako niste glasovali, imate još vremena, anketa je otvorena do 28. prosinca.

Adio vam

Pročitajte još

Tragikomedija u 6 činova

Barbara Đurasović

Suspenzija i indokrinacija

Barbara Đurasović

Trebinjci, Sirijci, Filipinci…

Barbara Đurasović

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija