Natrag
16.2.2019 21:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Čega se boji gradonačelnik Vlahušić?”

21.2.2013 @ 20:37 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Organizacijski odbor za referendum reagirao je na jučerašnje izjave dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića o predaji lista s potpisima za referendum o projektu gradnje na Srđu.

Time je, ističu u priopćenju za medije, „gradonačelnik Andro Vlahušić grubo obmanuo javnost i manipulacijom pokušao zastrašiti građane od korištenja svojeg ustavnog prava na referendum".

– Kao prvo, odluku o raspisivanju lokalnog referenduma ne donosi gradonačelnik, već to čini Gradsko vijeće: to znači kako gradonačelnik nema ovlasti donijeti odluku o tome hoće li ili ne referendum biti raspisan istodobno s lokalnim izborima u svibnju.

Ovo je očito pokušaj da se uništi iznimno pozitivno ozračje koje se u Dubrovniku stvorilo tijekom prikupljanja potpisa, da se građane obeshrabri izići na referendum, kao i da se raspisivanje samog referenduma bezrazložno odloži. Gradonačelnik Vlahušić nastavlja se oglušivati o zahtjeve građana i dalje nastupa kao glasnogovornik investitora. Ako smatra da razloga za odštetu ima, neka ih javno obrazloži i eventualno pokaže bilo kakav ugovor ili propis koji bi na to obvezivao Grad Dubrovnik i njegove stanovnike.

Gradonačelnikov pokušaj manipulacije građanima njegovim navodnim nepoznavanjem pravnih posljedica koje bi mogle rezultirati odštetama nema utemeljenja u zakonu. Naime, niti jedna dozvola za projekt na Srđu nije izdana, upravo zato jer mora biti utemeljena na Urbanističkom planu uređenja, o kojemu se traži referendum.

Stoga, prebacivanje odgovornosti na Vladu, predstavlja očajnički pokušaj političara na odlasku. Pozivamo zato premijera i Vladu RH da stanu na stranu zaštite ustavnih prava građana, kako su i prisegnuli. Građani Dubrovnika su jasno rekli što žele, nikakvo zastrašivanje više neće proći! – zaključuju u priopćenju iz Organizacijskog odbora za referendum.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana