Aktualno

“Čega se boji gradonačelnik Vlahušić?”

"Čega se boji gradonačelnik Vlahušić?"

Organizacijski odbor za referendum reagirao je na jučerašnje izjave dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića o predaji lista s potpisima za referendum o projektu gradnje na Srđu.

Time je, ističu u priopćenju za medije, „gradonačelnik Andro Vlahušić grubo obmanuo javnost i manipulacijom pokušao zastrašiti građane od korištenja svojeg ustavnog prava na referendum".

– Kao prvo, odluku o raspisivanju lokalnog referenduma ne donosi gradonačelnik, već to čini Gradsko vijeće: to znači kako gradonačelnik nema ovlasti donijeti odluku o tome hoće li ili ne referendum biti raspisan istodobno s lokalnim izborima u svibnju.

Ovo je očito pokušaj da se uništi iznimno pozitivno ozračje koje se u Dubrovniku stvorilo tijekom prikupljanja potpisa, da se građane obeshrabri izići na referendum, kao i da se raspisivanje samog referenduma bezrazložno odloži. Gradonačelnik Vlahušić nastavlja se oglušivati o zahtjeve građana i dalje nastupa kao glasnogovornik investitora. Ako smatra da razloga za odštetu ima, neka ih javno obrazloži i eventualno pokaže bilo kakav ugovor ili propis koji bi na to obvezivao Grad Dubrovnik i njegove stanovnike.

Gradonačelnikov pokušaj manipulacije građanima njegovim navodnim nepoznavanjem pravnih posljedica koje bi mogle rezultirati odštetama nema utemeljenja u zakonu. Naime, niti jedna dozvola za projekt na Srđu nije izdana, upravo zato jer mora biti utemeljena na Urbanističkom planu uređenja, o kojemu se traži referendum.

Stoga, prebacivanje odgovornosti na Vladu, predstavlja očajnički pokušaj političara na odlasku. Pozivamo zato premijera i Vladu RH da stanu na stranu zaštite ustavnih prava građana, kako su i prisegnuli. Građani Dubrovnika su jasno rekli što žele, nikakvo zastrašivanje više neće proći! – zaključuju u priopćenju iz Organizacijskog odbora za referendum.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist