Aktualno

“Čega se boji gradonačelnik Vlahušić?”

Organizacijski odbor za referendum reagirao je na jučerašnje izjave dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića o predaji lista s potpisima za referendum o projektu gradnje na Srđu.

Time je, ističu u priopćenju za medije, „gradonačelnik Andro Vlahušić grubo obmanuo javnost i manipulacijom pokušao zastrašiti građane od korištenja svojeg ustavnog prava na referendum".

– Kao prvo, odluku o raspisivanju lokalnog referenduma ne donosi gradonačelnik, već to čini Gradsko vijeće: to znači kako gradonačelnik nema ovlasti donijeti odluku o tome hoće li ili ne referendum biti raspisan istodobno s lokalnim izborima u svibnju.

Ovo je očito pokušaj da se uništi iznimno pozitivno ozračje koje se u Dubrovniku stvorilo tijekom prikupljanja potpisa, da se građane obeshrabri izići na referendum, kao i da se raspisivanje samog referenduma bezrazložno odloži. Gradonačelnik Vlahušić nastavlja se oglušivati o zahtjeve građana i dalje nastupa kao glasnogovornik investitora. Ako smatra da razloga za odštetu ima, neka ih javno obrazloži i eventualno pokaže bilo kakav ugovor ili propis koji bi na to obvezivao Grad Dubrovnik i njegove stanovnike.

Gradonačelnikov pokušaj manipulacije građanima njegovim navodnim nepoznavanjem pravnih posljedica koje bi mogle rezultirati odštetama nema utemeljenja u zakonu. Naime, niti jedna dozvola za projekt na Srđu nije izdana, upravo zato jer mora biti utemeljena na Urbanističkom planu uređenja, o kojemu se traži referendum.

Stoga, prebacivanje odgovornosti na Vladu, predstavlja očajnički pokušaj političara na odlasku. Pozivamo zato premijera i Vladu RH da stanu na stranu zaštite ustavnih prava građana, kako su i prisegnuli. Građani Dubrovnika su jasno rekli što žele, nikakvo zastrašivanje više neće proći! – zaključuju u priopćenju iz Organizacijskog odbora za referendum.

Pročitajte još

ZA GENERALNU I OTVARANJE IGARA Brodovi Lokruma vozit će po posebnom režimu

Dulist

ZBOG RADOVA Dio povijesne jezgre u četvrtak povremeno bez struje

Dulist

JESTE LI OSJETILI? Potres magnitude 4,2 zatresao BiH

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija