Koronavirus u Hrvatskoj

CEBALO OBJASNIO Građevinski radnici mogu dolaziti na otoke ako im poslodavac osigura prijevoz

CEBALO OBJASNIO Građevinski radnici mogu dolaziti na otoke ako im poslodavac osigura prijevoz

Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo na konferenciji za medije ovog utorka reagirao je na apel koji je proteklog ponedjeljka došao s Elafita. Naime, stanovnici Kalamote, Lopuda i Šipana istaknuli su kako kod obavljanja građevinskih radova po otocima dolaze u kontradikciju odluke Nacionalnog stožera. Naime jedna od odluka propisuje da samo osobe s prebivalištem na pojedinom otoku smiju dolaziti na njega, a druga da u Hrvatskoj nisu zabranjeni građevinski radovi.

-Prije nekoliko dana pojavila se informacija da će biti dozvoljen dolazak građevinara na naša tri otoka. To je dovelo do reakcije mještana prema ministarstvu i uspjeli smo ishodovati to da Državni stožer zabrani izvođenje građevinskih radova na otocima. Na konferenciji za medije Županijskog stožera mogli smo čuti da će se zabraniti građevinski radovi na otocima u našoj županiji. Načelnik stožera, gospodin Cebalo je na naknadno pitanje novinara o tome potvrdio da će to biti zabranjeno. Danas je na otok Koločep došla informacija iz provjerenog izvora da je Županijski stožer na čelu s gospodinom Cebalom dozvolio ono što je jučer javno rekao da će biti zabranjeno. Stoga se mi mještani otoka pitamo što je to što je gospodina
Cebala nagnalo na promjenu odluke unutar 24 sata. Jesu li to utjecajni vlasnici hotela ili građevinskih
firma? – pitaju se mještani Elafita te dodaju kako se konkretno na Kalamoti radi o sanaciji sustava otpadnih voda hotela u Donjem Čelu i građevinskim radovima u hotelu u Gornjem Čelu.

Mještane Elafita zanimalo je također i je li te radove prijeko potrebno izvoditi u trenutku te zašto županijski stožer donosi odluke suprotnim onima državnog stožera. Načelnik Stožera Joško Cebalo ovog je utorka istaknuo kako je pročitao apel mještana Elafita te je naglasio kako Nacionalni stožer nije donio odluku o zabrani građevinskih radova, ali da je donio odluku o ograničavanju linijskog prometa od 21. ožujka kojom se ograničilo svima onima koji nemaju prebivalište na otoku da dođu na njega trajektnom linijom.

-Ove odluke koje Nacionalni stožer donosi ne mogu obuhvatiti sve životne situacije koje nam se događaju. Ovo je ipak granično pitanje s otocima, a u stalnom smo kontaktu sa stožerom i Gradom Dubrovnikom i sukladno dogovoru jučer smo uputili prema Nacionalnom stožeru upit te smo tražili kako dalje postupati u ovom konkretnom slučaju kojeg mještani Elafita navode. Opisali smo cijelu situaciju i Nacionalni se stožer očitovao tako da je rekao da građevinski radovi nisu zabranjeni, a da svaki poslodavac može organizirati prijevoz svojih radnika do otoka. U apelu stoji da je načelnik stožera donio odluku o zabrani građevinskih radova. To nije točno. Županijski stožer nije vlastan donositi takve odluke. Pozivam sve stanovnike Elafita da nam se jave, sve ćemo prodiskutirati. Sve dosadašnje odluke Nacionalnog stožera bile su pravovremene i ispravne. Kao županijski stožer držat ćemo se isključivo uputa Nacionalnog stožera – poručio je Joško Cebalo.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist