Kultura

CAVTATSKI ‘MAJSTOR PORTRETA’ Izložba o Bukovčevim dekoracijama na stropu teatra

Izložba ‘Vlaho Bukovac i dekorativne kompozicije: Strop kazališta u Dubrovniku’ bit će otvorena večeras u 19.30 u Kući Bukovac u Cavtatu.

Vlaho Bukovac, majstor portreta i reprezentativnih kompozicija, ostvario je izuzetan opus dekoracija za javne i privatne građevine. Među najzanimljivijim dekorativnim kompozicijama, iako rijetko isticana, je stropna slika Dvostruko krunisanje na nebu i zemlji koja se nalazi u dubrovačkom kazalištu.

Bukovčeve slike, izrađene u cavtatskom ateljeu, bile su montirane na strop Bondinog teatra u siječnju 1901. godine. Velik broj Dubrovčana došao je tada razgledati slike Vlaha Bukovca koje i danas krase Kazalište Marina Držića u Dubrovniku.

Izložba u Kući Bukovac po prvi put predstavlja neke od studija i skica za strop kazališta koje su oko 1900. godine nastajale u slikarevoj rodnoj kući u Cavtatu. Daje pobliži uvid u kontekst nastanka djela, posjetitelja uvodi u njegovu temu i izvedbu te skreće pozornost na detalje kompozicije koje su zbog svog smještaja na stropu kazališta teško dostupne oku promatrača.

Izložba ostaje otvorena do 1. travnja 2019. godine.

Pročitajte još

70. DLJI Interaktivne zvučne instalacije Gagića i Hiršla

Dulist

BEZ KUSTOSA, PREDGOVORA Izložba Lene Kramarić koja je skoro ostala i bez naziva

Dulist.hr

Ljekarništvo Male braće upisano u Registar kulturnih dobara Hrvatske

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija