Natrag
22.3.2019 11:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

CAVTATSKI ‘MAJSTOR PORTRETA’ Izložba o Bukovčevim dekoracijama na stropu teatra

15.12.2018 @ 15:10 Dulist Kultura

Podijelite:

Izložba ‘Vlaho Bukovac i dekorativne kompozicije: Strop kazališta u Dubrovniku’ bit će otvorena večeras u 19.30 u Kući Bukovac u Cavtatu.

Vlaho Bukovac, majstor portreta i reprezentativnih kompozicija, ostvario je izuzetan opus dekoracija za javne i privatne građevine. Među najzanimljivijim dekorativnim kompozicijama, iako rijetko isticana, je stropna slika Dvostruko krunisanje na nebu i zemlji koja se nalazi u dubrovačkom kazalištu.

Bukovčeve slike, izrađene u cavtatskom ateljeu, bile su montirane na strop Bondinog teatra u siječnju 1901. godine. Velik broj Dubrovčana došao je tada razgledati slike Vlaha Bukovca koje i danas krase Kazalište Marina Držića u Dubrovniku.

Izložba u Kući Bukovac po prvi put predstavlja neke od studija i skica za strop kazališta koje su oko 1900. godine nastajale u slikarevoj rodnoj kući u Cavtatu. Daje pobliži uvid u kontekst nastanka djela, posjetitelja uvodi u njegovu temu i izvedbu te skreće pozornost na detalje kompozicije koje su zbog svog smještaja na stropu kazališta teško dostupne oku promatrača.

Izložba ostaje otvorena do 1. travnja 2019. godine.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana