Natrag
27.3.2019 04:17

facebook

twitter

google

rss

dulist

ČASOPIS DUBROVAČKIH ARHITEKATA ‘I danas možemo govoriti o baštini bez baštinika’

2.3.2019 @ 21:06 Dulist.hr Kultura
31;31

Podijelite:

Predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić u subotu navečer u prostorima Umjetničke galerije Dubrovnik predstavio je novi strukovni časopis pod nazivom Mjera, u pratnji glavne urednice Divne Antičević, člana uredništva Romana Duića i povjesničarke arhitekture Anite Ruso.

– Tema prvog broja je nasljeđe. Zašto? Pedeset godina nakon znamenitog teksta Milana Preloga, u kojemu će taj naš istaknuti profesor, konzervator i znanstvenik o dubrovačkim ljetnikovcima pisati kao o baštini bez baštinika, nije se mnogo toga promijenilo. Štoviše, danas bismo njegovu složenicu mogli primijeniti i na drugo vrijedno graditeljsko naslijeđe koje se unatoč formalnoj zaštiti i ponekim primjerima uspješne revitalizacije većim dijelom nalazi u lošem stanju, a nerijetko i propada – uvodno je izjavio Benić.

Namjera časopisa je kontinuirano bilježiti i kritički vrjednovati aktualne teme s područja arhitekture, urbanizma, kulture stanovanja, estetike prostora, kulturne baštine i njene zaštite, te dizajna, likovne i primijenjene umjetnosti ponajprije u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a onda i Hrvatskoj i svijetu. Među vodećim ciljevima su pokušaji da se stručna misao približi zainteresiranoj javnosti, i doprinese popularizaciji arhitekture, širenju svijesti o njenoj važnosti u tvorbi kulturnog identiteta.

Prvi broj obilježila je interdisciplinarnost: arhitekti, urbanisti, povjesničari umjetnosti, konzervatori, filozofi i umjetnici pred čitatelje donose svoja promišljanja o stanju modernističke baštine grada Dubrovnika i njegove okolice, slučaju Belvedere, hotelu Pelegrin u Kuparima, urbanizaciji Uvale Lapad i drugim aktualnostima s kojima se dubrovački, ali i hrvatski prostor u posljednje vrijeme suočavaju.

Komentari

O autoru: Dulist.hr


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana