Zanimljivosti

Carski drobljenac ili Kaiserschmarrn

Carski drobljenac ili Kaiserschmarrn

Evo još jednog ukusnog deserta iz bogate i dobro nam poznate bečke kuhinje. Radi se o carskom drobljencu čiju recepturu naše bake jako dobro poznaju.

O nastanku ovog deserta postoji dosta varijanti priča. Prema jednoj od njih pripremila ga je prvi put neka priprosta seljanka koju je zbog lošeg vremena u putu iznenadio svojim posjetom sam car Franjo Josip. Baš je pripremala jednostavni Šmarn za drvosječe, isti je obogatila jajima, voćem i mlijekom, kako bi ga što ukusnijeg ponudila caru.

Druga kaže da nekom dvorskom kuharu nisu uspjele palačinke pa ih je izlomio, dodao grožđice, rum i trešnje, zašećerio i dobio novi desert. Kaiserschmarrn upravo i duguje svoje ime tim „nadrobljenim“ pričama.

Pa ako vam koja od vaših baka nije uspjela prenijeti ovaj recept evo ja ću vam ga odati.
Carski drobljenac je uistinu ukusan desert i jednostavan za pripraviti.
 
Sastojci za 2 – 4 porcije:
3 jaja
500 ml mlijeka
1 velika žlica šećera
prstohvat soli
350 g glatkog brašna
1 velika žlica grožđica
30 g maslaca
malo ruma
šećer u prahu za posipanje
voćni kompot
 
Priprema:
Grožđice natopite u rum. Odvojite bjelanjke od žumanjaka te od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Zatim u zdjeli za tijesta umiješajte žumanjke, šećer i sol te dobro istucite pjenjačom ili el. mikserom.
Uz stalno miješanje dodavajte brašno dok se smjesa ne zgusne. Dodajte grožđice iz ruma i rum ako želite. Na kraju lagano kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Sad kad imamo smjesu idemo od nje napraviti Carski drobljenac.

Prigotovljavanje:
Na tavi zagrijte maslac i izlijte cijelu smjesu, kad je donja strana dobila zlatno žutu boju okrenite na drugu stranu i pržite dok ne dobijete istu takvu boju. Sa dvjema kuhačama izlomite drobljenac i pržite još dok ne vidite da je i sredina tijesta gotova. Dok je još na tavi drobljenac pospite šećerom da bi ga malo karamelizirali. Taj postupak traje samo par sekundi.
 
Posluživanje:
Istresite Drobljenac na tanjure pospite šećerom u prahu (ako imate badema u listićima pospite možete i njih koristiti) te servirajte uz voćni kompot. Umjesto kompota možete servirati marmeladu, kašicu ili svježe šljive.
 
Dobar vam tek!
 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist