Kultura

Čarobna ‘Bella Vista’ Ivane Dražić Selmani

Čarobna 'Bella Vista' Ivane Dražić Selmani

Izložba suvremene dubrovačke umjetnice, akademske slikarice Ivane Dražić Selmani, ‘Bella Vista‘, otvorena je ovog četvrtak u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, uz zanimljivu instalaciju, crteže, slike i video.

Ivanini radovi problematiziraju dubrovački ambijent sa svom njegovom ljepotom, melankolijom i problematikom. Reagirajući na prostor izlaganja, umjetnica središnju i najveću izložbenu dvoranu Umjetničke galerije Dubrovnik ispunila je s nekoliko tona soli, uz pomoć stonske solane, u sloju od nekoliko centimetara stvarajući i vizualnu senzuaciju i rad nabijen gustom simbolikom, u kojem su uživali svi – od najmanjih pa do onih malo većih posjetitelja izložbe.

‘Bellu vistu’ požete poviriti svaki dan do 13. studenog od 9 do 18 sati (osim ponedjeljkom).

O izložbi:

Istraživanje osobne povijesti, cikličkog mediteranskog vremena i memorije mjesta, umjetnica provodi u radu ‘Na Dančama’, seriji od šesnaest minucioznih, minijaturnih crteža (3 x 4 cm), rađenih po predlošku starih fotografija, koji prikazuje prizore kupanja na Dančama, jednom od najstarijih dubrovačkih kupališta. Ovaj rad nagrađen je drugom nagradom na izložbi T-HTnagrada@msu.hr, u stalnom je postavu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i ovom prilikom se premijerno predstavila dubrovačkoj publici.

U novonastalom ciklusu slika većih formata pod nazivom Bella Vista umjetnica također prikazuje prizore s kupanja rađene prema predlošcima sa starih obiteljskih crno-bijelih fotografija u periodu od tridesetih do pedesetih godina prošlog stoljeća. Slike hvataju trenutke dokolice, opuštenosti, harmonični suživot čovjeka s morem, a u odmaku od hiperrealističkog preciznog prenošenja s fotografije pojačava se njihova arkadijska komponenta.

Kroz sveobuhvatno vrednovanje izložbenog prostornog punkta autorica nam uz miris soli i najrazličitije medije, kroz prizore osobne povijesti nudi uvid u svoje problematsko bavljenje dubrovačkim/mediteranskim ambijentom, njegovim cikličkim i fluidnim vremenskim kategorijama, a ponajprije njegovim intenzivnim životnim pulsom.

Biografija Ivane Dražić Selmani:

Ivana Dražić Selmani rođena je 1972. rođena u Zagrebu, a osnovnu i srednju školu završila je u Dubrovniku. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Bavi se pedagoškim radom i član je HDLU-a Dubrovnik, Art radionice Lazareti i Kinookusa. Izlagala je samostalno, te na više od trideset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.

MNJ

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist