Aktualno

Carinska uprava: Preustroj od srpnja!

Carinska uprava: Preustroj od srpnja!

Ministarstvo financija, Carinska uprava priprema novu organizacijsku strukturu carinske službe – stoji u odgovoru na upit duLista Središnjem uredu Carinske uprave u Zagrebu o ukidanju dubrovačke ispostave i pripajanje onoj u Pločama.

Iz Središnjeg ureda Carinske uprave ističu kako će se „reorganizacija ustroja provesti na načelima efikasnosti, fleksibilnosti, ekonomičnosti, te maksimalne dostupnosti gospodarskim subjektima uz uvažavanje potrebe osiguranja nesmetanog i učinkovitog funkcioniranja carinske službe s prvim danom članstva u EU“.
 
U odgovoru se nadalje ističe kako je „provedba stručne i sustavne analize postojećeg ustroja i potreba u vezi s obvezama koje proizlaze iz članstva u EU“ još uvijek u tijeku.
 
Budući da će konačnu odluku o ustrojstvu carinske službe donijeti Vlada RH, iz Središnjeg ureda Carinske uprave ističu kako „o pojedinostima i rezultatima aktivnosti koje su u tijeku u ovome trenutku nije moguće dati precizna očitovanja“.
 
Prijedlog preustroja carinske službe priprema stručno povjerenstvo čiji je rad u tijeku te u čijem sastavu sudjeluju i predstavnici sindikata.
 
Stručno povjerenstvo ima zadaću pripremiti preustroj u dvije faze, i to za razbolje od 1. srpnja 2012. godine (tzv. FAZA 1), te za razdoblje od dana pristupanja Republike Hrvatske u EU, odnosno od 1. srpnja 2013. godine (tzv. FAZA 2).
 
Kako stoji u odgovoru iz Carinske uprave, Stručno povjerenstvo svoj rad temelji i na načelima socijalne osjetljivosti i pravednosti te provedba prve faze neće imati za posljedicu otpuštanje carinskih službenika niti će preustroj općenito imati negativne reperkusije na dostupnost gospodarstvu usluga carinske službe.
 
– Također, u narednom periodu će se, imajući u vidu smanjenje opsega carinskog poslovanja te okolnost da pristupanjem Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU prestaje obveza provedbe mjera carinskog nadzora, odnosno provedbe carinskih formalnosti na granicama sa zemljama članicama EU, utvrditi konačan broj carinskih službenika za novi raspored, odnosno zbrinjavanje – najavljuje se u odgovoru iz Carinske uprave.
 
Iz Središnjeg ureda Carinske uprave na kraju ističu kako će tijekom izrade prijedloga ustroja od 1. srpnja 2013. godine (FAZA 2) stručno povjerenstvo zajedno sa sindikatima predložiti „aktivnosti radi pravovremenog premještaja dijela službenika za koje je utvrđena potreba preispitivanja budućeg mjesta rada u ona mjesta gdje je razvidan nedostatak carinskih službenika“.
 
Također, u osmišljavanju mogućeg zbrinjavanja dijela službenika koji „neće iskazati spremnost za promjenom mjesta rada“, predložit će se modaliteti pravovremenog zbrinjavanja službenika u drugim tijelima državne uprave, odnosno i drugi oblici zbrinjavanja.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist