Aktualno

CAPPELLI U DUBROVNIKU Kako riješiti problematiku privatnog smještaja? Ovo je prijedlog

CAPPELLI U DUBROVNIKU Kako riješiti problematiku privatnog smještaja? Ovo je prijedlog

Ministar turizma Gari Cappelli sastao se u ponedjeljak s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem.

Cappelli je u izjavi za medije istaknuo da mu je ‘drago što je gradonačelnik od prvog dana mandata jasno rekao: ‘Mi imamo ozbiljan problem infrastrukture i to moramo rješavati.’ Meni je drago da je i njihov prijedlog bio upravo za uvođenje dodatne takse za kruzere i još neki prijedlozi decentralizacije o kojima smo razgovarali’, rekao je Cappelli.

– Kvalitetno se pristupilo pripremi ove sezone. Drago mi je da smo novim paketom zakona o turističkim zajednicama uspjeli napraviti ono što je Dubrovniku sigurno dobro došlo, a to je uvođenje dodatne takse za kruzere. Hrvatska je prepoznala problem Dubrovnika, a to je upravo infrastruktura. Razgovarali smo i o decentralizaciji i mogućem rješavanju problematike privatnog smještaja. Dakle, itekako je poželjan, ali potrebno je njegovo kvalitetnije rješavanje. Jedan od prijedloga bio bi da gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika donese odluku da se u određenom terminu, na šest mjeseci, godinu dana ili dvije, ne mogu više kategorizirati određeni objekti – ističe Cappelli. ‘Gdje sa svim gostima kojih je svake godine sve više?’, bilo je jedno od pitanja.

-Potreban je organiziran i kvalitetan pristup turistima koji će dolaziti u sve većem broju. Jer će u jednom trenutku sustav reći to je ‘o više ne može’ – naglasio je.

Za brzu cestu prema Zračnoj luci Dubrovnik rekao je Cappelli da je to jedna od krucijalnih stvari za daljnji razvoj turizma.

– Znam da ministar Butković ozbiljno pristupa tome, razgovara sa županom i gradonačelnikom. Daljni razvoj, turistički ili bilo koji, opstaje praktički na toj zaobilaznici koja je vrlo bitna kada pogledate da imamo skoro tri milijuna putnika koji su prošli kroz zračnu luku – rekao je Cappelli.

Gradonačelnik Franković ponovio je kako će taksu za cruisere namijeniti isključivo za poboljšanje prometne infrastrukture Grada Dubrovnika.

-Pitanje održivosti, kao što nije preko noći došlo pitanje prekomjernog broja gostiju, tako ni to pitanje ne možemo riješiti preko noći. Sustavnim rješavanjem korak po korak idemo u tom smjeru. Drago mi je što su se i vodeće svjetske organizacije uključile u pitanje održivosti i sada sami UNESCO tvrdi kako je Dubrovnik primjer kako treba pristupiti rješavanju određenih problema – istaknuo je gradonačelnik.

Što se tiče rada Turističke zajednice, o čemu je bilo govora, Frankovć je naglasio da je već sve rekao u javnosti. ‘Sigurno je kako se Dubrovnik dobro predstavlja, ali je pitanje možemo li više bolje i kvalitetnije? Ja sam siguran da možemo’, rekao je. ‘Dakle slijedi nam smjena direktorice?’, bilo je pitanje.

-Ja to nisam rekao. Samo sam rekao da možemo više bolje i kvalitetnije – bio je jasan Franković. Cappelliju je postavljeno pitanje: ‘Je li normalno da rad direktorice TZ ovisi o zadovoljstvu i nezadovoljstvu gradonačelnika?’.

– Gradonačelnik je ujedno i predsjednik vijeća TZ i skupštine. Kroz ta tijela se provodi politika kako će se raditi i ocjenivati. Direktor TZ-a podnosi godišnji izvještaj o kojem se tada raspravlja. Sljedeće godine će se tako, po starom zakonu, raspravljati o svim direktorima TZ-a. U drugom mjesecu će se raspravljati na način kojim vijeće donosi prijedlog skupa s predsjednikom i to ide prema skupštini. Donosi se određeni zaključci i provode se prema starom zakon. Po novom zakonu uvodi se mandat od četiri godine za direktore, u samom zakonu piše tko ga bira, kada koji su njegovi zadatci i kako ga se može smijeniti – ističe.

-Htio bih napomenuti kako u vijeću gradonačelnik ima samo jedan glas. Svi drugi glasovi su ljudi iz struke. Dakle, predstavnici ugostitelja, hotelijera, turističkih agencija i sl. Gradonačelnik ne može to odlučiti već struka. Napomenuo bih ako spominjemo struku, ja imam 15 godina iskustva rada u turizmu pa ponešto i znam o struci – naglasio je Franković.

-Prošle godine smo imali dobro povećanje što se tiče aviolinija, a to se odrazilo i na povećan broj gostiju na destinaciji. Imali smo povećanje od preko 20 posto u odnosu na zimu prije. Ove godine će to biti još i više. Imamo međunarodne letove, povezanost s Londonom, povezanost s Španjolskom, s Poljskom, s Istanbulom i povezanost s Frankfurtom. Možemo reći da imamo punu povezanost sa svim međunarodnim centrima. Vjerujem da će ova sezona biti uspješna kao i prošla – rekao je Franković o zimskoj sezoni. Goste će, kaže, privući ponudom.

-Tu imamo onaj problem koji je manje prisutan sada, a radi se o zatvaranju ugostiteljskih objekata. Grad Dubrovnik je svima onima koji žele raditi zimi oprostio najam javne površine kako bi ih poduprli da ipak budu otvoreni. Prema novim ugovorima, svi oni koji budu u prostorima grada će imati obavezu raditi zimi. Samim time će ponuda biti kompletnija – kaže Franković.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist