Aktualno

CAPOR ĆORIĆU ‘Evo grobara Dubrovačkog primorja. Ministre, gdje mi je studija?’

CAPOR ĆORIĆU 'Evo grobara Dubrovačkog primorja. Ministre, gdje mi je studija?'

‘Evo grobara Dubrovačkog primorja’, riječi su koje je ‘Srđevac’ Đuro Capor uputio ovog četvrtka ministru zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Tomislavu Ćoriću. Rekao je to na prosvjedu koji je održan uoči potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. Dok je ministar začuđeno gledao, Capor je ponovno priupitao: ‘Gdje mi je studija ministre?’. Pritom je mislio na Studiju izvodljivosti na kojoj se temelji navedeni projekt. ‘Punih godinu dana tražimo da nam se na uvid da Studija izvodljivosti na kojoj se temelji ovaj projekt. Na njoj se temelji i odobreno financiranje. Punih godinu dana Županija nam negira pravo na pristup informacijama’, naglasio je u izjavi za medije Capor.

-Moram priznati da nisam shvatio da je to na mene adresirano. Pogledao sam u gradonačelnika i pitao ga o čemu se radi? Župan mi je rekao da je to jedan simpatičan izraz koji se u posljednje vrijeme ovdje koristi – rekao je Ćorić govoreći o nazivu ‘grobara Dubrovačkog primorja’.

Studija je, inače, objavljena u petak ujutro prije potpisivanja navedenog Ugovora, i to na engleskom jeziku.

-Odlučili smo je objaviti zato što je bolje da je imamo na engleskom jeziku, kad je već nismo dobili na hrvatskom jeziku. Nije mogla biti prije objavljena jer nismo imali autorska prava – rekao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Cijena otpada će, nadalje ističe, ‘zavisiti o nekoliko stvari’.

-Postoji cijena operativnih troškova samoga centra. Cijena otpada prema studiji izvodljivosti iznosi 98 eura po toni – rekao je župan.
Na prosvjedu su inače bili i suvlasnici zemljišta, koje nitko, tvrdila je Nevenka Đirlić Grošeta iz inicijative Pravo na zavičaj, nije obavijestio da se radi Studija izvodljivosti, ali ujedno i da ne žele da se na njihovim zemljištima gradi Centar za gospodarenje otpadom. Kako je moguće da nisu izvlašteni prije potpisivanja samog Ugovora, bilo je pitanje. Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić istaknuo je da nije bilo potrebe da se oni izvlaste prije potpisivanja ugovora. ‘Mi smo pokrenuli proces izvlaštenja. Mi smo s nekim vlasnicima potpisali ugovor o kupoprodaji i taj dio zemljišta smo riješili. Obnovili smo zemljišne knjige koje nisu obnovljene u 40 godina, a taj posao je obnovljen u roku od 4 mjeseca za svih 7 katastarskih općina u Dubrovačkom primorju’, rekao je Bačić i dodao da ne zna koji su vlasnici u pitanju te da projekt ide dalje. ‘Ovo je strateški državni projekt’, navodi Bačić. Naglašava i kako su trebali dobiti finalnu verziju studije izvodljivosti na hrvatskom jeziku ovog četvrtka, ali izrađivač, kaže Bačić, nije uspio ispoštivati dogovoreno.

-Na naš zahtjev smo tražili suglasnost da objavimo u engleskoj verziji. Za sedam dana će biti gotova hrvatska verzija – kaže. Ministar Ćorić potvrdio je kako, ako se ide u proces izvlaštenja za neki strateški projekt, to znači da nije nužna privola ljudi.

-Oni koji ne žele prodati zemljište, ide se u proces izvlaštenja – rekao je Ćorić.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist