Koronavirus u Hrvatskoj

Capak: Trenutno smo u ‘ravnoj krivulji’, a Hrvatska može podnijeti do 4 tisuće zaraženih

Capak: Trenutno smo u 'ravnoj krivulji', a Hrvatska može podnijeti do 4 tisuće zaraženih

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Dnevniku Nove TV govorio je o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Kazao je da je Hrvatska trenutačno u fazi ravne krivulje. Što to znači?
– Mislim da smo dobro pripremljeni i da je još sve pod kontrolom. To što je ušlo nešto zaraženih iz inozemstva, mi smo uglavnom epidemiološki pokrili i detektirali te slučajeve i pronašli kontakte koje pratimo – rekao je Capak, prenosi Index.
– Hoće li krenuti uzlazno ili se početi spuštati ili ostati ravna, trenutno ne znamo. Nadamo se da će ostati ravna i nakon nekog vremena da će broj početi padati – ističe.
Dosad je u Hrvatskoj ozdravilo pet pacijenata, a Capak kaže da se oboljele zadržava u bolnici dok ne dobiju dva negativna testa u 48 sati.
– Nismo sigurni da su pozitivni pacijenti zarazni jer test detektira genom virusa, a ne infektivnu česticu. Iz mjera predostrožnosti zadržavamo ih u bolnici do te dvostruke negativnosti – pojasnio je u gostovanju.
Koliko bi pacijenata moglo podnijeti sustav? Brojke su kaže, nezahvalne. Prema talijanskom scenariju izračunato je kako bi to bilo oko 4 tisuće oboljelih i oko 400 teških slučajeva.
Capak je pričao i o zaštitnim maskama.
– Maska je zaštita ako osoba ima simptome. Više štiti osobu koja je bolesna i koja ima simptome nego što štiti zdravu osobu – govori Krunoslav Capak, te dodao i to kako pamučne maske ne mogu pomoći u obrani od zaraze, već da su ‘čisto psihološke’.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist