Koronavirus u Hrvatskoj

Capak objasnio zašto bi glazba u kafićima trebala biti tiša

Capak objasnio zašto bi glazba u kafićima trebala biti tiša

Kako bi se smanjilo širenje koronavirusa, u kafićima i barovima, glazba bi trebala biti tiša, a o tome će se do kraja tjedna razgovarati na sastanku Nacionalnog stožera i predstavnika ugostitelja. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je za Dnevnik Nove TV rekao kako to neće biti jedini predmet razgovora. Objasnio je i zašto bi glazba trebala biti tiša.

-Kad je buka velika, prirodno je da čovjek koji želi s nekim razgovarati prilazi sugovorniku bliže kako bi ga bolje čuo. Ne može ostati na distanci. Osim toga, pojačava se i glasnoća govora. Prilikom vikanja, pojačava se i aerosol koja brže putuje i lakše se širi infekcija. Logično je da se malo smanji buka u kafićima i noćnim barovima kako bi ljudi mogli komunicirati – objasnio je Capak.
-Želimo s ugostiteljima razgovarati o onome što nas čeka ovu jesen i zimu. Doći će hladnije vrijeme i kiša. Neće se moći na otvorenim terasama boraviti. Trebamo vidjeti kako ćemo organizirati zatvorene prostore – rekao je dalje. Naglasio je I kako je vrlo važna vlažnost zraka u prostorima.
-Osim provjetravanja bitna je i vlažnost zraka. U prostorima koji se griju zrak je suh. Sluznica našeg respiratornog sustava je građena tako da treba biti uvijek vlažna. Ako se osuši u suhom prostoru disanjem, to ju oštećuje pa može doći do naseljavanja virusa i bakterija – rekao je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist