Koronavirus u Hrvatskoj

Capak najavio istraživanje kojim će se utvrditi je li netko prehodao koronavirus

Capak najavio istraživanje kojim će se utvrditi je li netko prehodao koronavirus

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je kako će se u Hrvatskoj raditi istraživanje na cjelokupnoj populaciji kako bi se vidjelo je li tko možda prehodao virus. Rekao je to u razgovoru za RTL Danas gdje je detaljno objasnio tko se i po kojim kriterijima testira.
-Mi smo se od samog početka držali smjernica Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti kao i Svjetske zdravstvene organizacije. Prvo je rečeno da se testiraju osobe koje su bile u kontaktu s pozitivnom osobom ili su boravile na žarišnim područjima i razvile simptome. Kasnije je ECDC promijenio naputke da treba testirati svaku tešku respiratornu bolest pa onda opet prije 10-ak dana da se testira svaka akutna respiratorna bolest za koju se ne može utvrditi drugi uzrok – objasnio je Capak.
Kad je riječ o istraživanju rekao je kako će se ono sigurno raditi.
-Prije nekoliko dana pokrenuli smo pregled literature da vidimo kako to izgleda u drugim zemljama. Znamo sigurno za kruzer Yokohamu, gdje je bilo puno pozitivnih osoba, a postotak onih koji nisu imali simptome je prilično visok, no to su posebni uvjeti. Populacijske studije nije još pokrenuo nitko, ali sigurno ćemo to raditi. Može se na dva načina: ili se uzme jedna cijela pokrajina pa pregledava ljude ili se napravi tzv. sentinel studija, odnosno uzmu se svi pacijenti jednog liječnika opće medicine i napravi se profil – objasnio je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist