Kultura

Cantus ansambl zapanjio publiku

Cantus ansambl zapanjio publiku

Zagrebački Cantus ansambl je pod ravnanjem Berislava Šipuša uz sopranistice Tamaru Franetović Felbinger i Lidiju Horvat, mezzosopranisticu Ivanu Srbljan te basa Ivicu Trubića nastupio u sklopu glazbenog programa 64. Igara,

s nesvakidašnjim programom Ligetija i Mahlera, sinoć, 30. srpnja u atriju Kneževa dvora.

Festivalska publika je sinoć u Dvoru s Cantus ansamblom mogla uživati u programu kakav se rijetko čuje u Dubrovniku. Izvedene su živopisne „Avanture“ i „Nove avanture“ Györgyja Ligetija, kompozicije koje graniče s glazbom i na duhovit način pokušavaju uspostaviti iskonsku vezu između zvuka ljudskog glasa i zvuka muzičkog instrumenta  i u kojima se zvučna slika jedne kompozicije širi brojnim tehnikama izvođenja, a posjeduju nadrealističnu ambijentalnu kvalitetu. Muzička 'svađa' troje solista bila je zapanjujuća, čulo se struganje po klavirskim žicama, smijeh, vika, naricanje, šaptanje, kidanje papira pa čak i bušenje balona.

Uslijedila je posve drukčija Mahlerova 4. simfonija, dugačko, grandiozno djelo koje je Cantus vrlo strpljivo doveo do kraja vodeći računa o naizgled jednostavnoj, ali zapravo vrlo gustoj i isprepletenoj fakturi partiture. U tome im je pomogla i sjajna Tamara Franetović Felbinger, pjesmom „Nebeski život“ u zadnjem stavku simfonije.

Cantus ansambl utemeljen je 2001. godine u sklopu Muzičkog biennalea Zagreb kao prvi ansambl u Hrvatskoj specijaliziran za izvedbu širokog raspona suvremene glazbe, a iako danas uza nj djeluje nekoliko sličnih ansambala, Cantus je zadržao svoju ulogu predvodnika i najaktivnijeg protagonista novoglazbene scene te su uvijek rado viđeni gosti Dubrovačkih ljetnih igara. Umjetnički voditelj, skladatelj, dirigent i pedagog Berislav Šipuš, Cantus ansambl vodi od njegova utemeljenja.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist