Natrag
16.2.2019 20:43

facebook

twitter

google

rss

dulist

Cantus ansambl zapanjio publiku

31.7.2013 @ 10:04 Mia Njavro Kultura
3;3

Podijelite:

Zagrebački Cantus ansambl je pod ravnanjem Berislava Šipuša uz sopranistice Tamaru Franetović Felbinger i Lidiju Horvat, mezzosopranisticu Ivanu Srbljan te basa Ivicu Trubića nastupio u sklopu glazbenog programa 64. Igara,

s nesvakidašnjim programom Ligetija i Mahlera, sinoć, 30. srpnja u atriju Kneževa dvora.

Festivalska publika je sinoć u Dvoru s Cantus ansamblom mogla uživati u programu kakav se rijetko čuje u Dubrovniku. Izvedene su živopisne „Avanture“ i „Nove avanture“ Györgyja Ligetija, kompozicije koje graniče s glazbom i na duhovit način pokušavaju uspostaviti iskonsku vezu između zvuka ljudskog glasa i zvuka muzičkog instrumenta  i u kojima se zvučna slika jedne kompozicije širi brojnim tehnikama izvođenja, a posjeduju nadrealističnu ambijentalnu kvalitetu. Muzička 'svađa' troje solista bila je zapanjujuća, čulo se struganje po klavirskim žicama, smijeh, vika, naricanje, šaptanje, kidanje papira pa čak i bušenje balona.

Uslijedila je posve drukčija Mahlerova 4. simfonija, dugačko, grandiozno djelo koje je Cantus vrlo strpljivo doveo do kraja vodeći računa o naizgled jednostavnoj, ali zapravo vrlo gustoj i isprepletenoj fakturi partiture. U tome im je pomogla i sjajna Tamara Franetović Felbinger, pjesmom „Nebeski život“ u zadnjem stavku simfonije.

Cantus ansambl utemeljen je 2001. godine u sklopu Muzičkog biennalea Zagreb kao prvi ansambl u Hrvatskoj specijaliziran za izvedbu širokog raspona suvremene glazbe, a iako danas uza nj djeluje nekoliko sličnih ansambala, Cantus je zadržao svoju ulogu predvodnika i najaktivnijeg protagonista novoglazbene scene te su uvijek rado viđeni gosti Dubrovačkih ljetnih igara. Umjetnički voditelj, skladatelj, dirigent i pedagog Berislav Šipuš, Cantus ansambl vodi od njegova utemeljenja.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana