Aktualno

Čančare apsolutni hit, a švercale su se i periske, koralji, ptice…

Čančare apsolutni hit, a švercale su se i periske, koralji, ptice...

Početkom veljače carinski službenici su na prijelazu Gornji Brgat pronašli čeljust morskog psa ‘kučka’ skrivenu u osobnom automobilu. Kučak, odnosno Isurus Oxyrinchus ušao je u konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka te se tako nesuđeni vlasnik suočio s čak 15 tisuća kuna kazne, a gotovo 40 centimetara duga čeljust mu je oduzeta. Tim ‘egzotičnim’ tragom, zamolili smo naše carinike da nam odgovore na upit koliko su puta pronašli ilegalne životinje, bilo žive primjerke, bilo preparirane životinje te njihove dijelove, kosti i slično u pokušajima ilegalnog prijenosa preko granica Dubrovačko-neretvanske županije, na kojim prijelazima te koja je najveća izrečena kazna vezana za gore navedene pronalaske. Iako smo na posljednje pitanje ostali uskraćeni u odgovoru, podaci koje smo dobili svakako su zanimljivi!
Carinska uprava ovlaštena je uz ostalo, i za nadzor nad provedbom propisa kojim se uređuje prekogranični promet i trgovina divljim vrstama, a prateći nadzor provedbe CITESkonvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka te Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama, ovlašteni carinski službenici na području Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno graničnim prijelazima i u unutrašnjosti, poslali su nam podatke o različitim prekršajima.

Kavijar jesetre – ‘šverc delicija’
U 2015. godini bio je tek jedan pokušaj krijumčarenja, odnosno carinski službenici su privremeno oduzeli jednu živu jedinku kornjače čančare koju su pronašli kod talijanskog državljanina. Evidentirano je ukupno pet pokušaja krijumčarenja te je privremeno oduzeto osam čančara, trideset komada kamenog koralja te tri periske tijekom 2016. godine.
Tijekom 2017. godine evidentirano je ukupno deset pokušaja krijumčarenja ugroženih divljih vrsta životinja i biljaka te je privremeno oduzeto čak petnaest komada ustrijeljenih ptica-šljuka, 4,29 kg prstaca, 22 čančare, šest školjki periski i pet ptica češljugara.
Tijekom 2018. godine evidentirano je ukupno tri pokušaja krijumčarenja ugroženih divljih vrsta životinja i biljaka i privremeno su oduzete tri periske i 1,50 kilograma kavijara od jesetre.
Protekle godine evidentirano je ukupno deset pokušaja krijumčarenja, ukupno 46 komada kamenih koralja, jedna čančara, šest periski, 21 kaktus te 2,1 kilogram kavijara od ikre jesetre.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 19. veljače 2020.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist