Politika

ČALE MRATOVIĆ ‘Gradsko vijeće treba utvrditi odgovornost za katastrofalno stanje Orlandova stupa’

ČALE MRATOVIĆ 'Gradsko vijeće treba utvrditi odgovornost za katastrofalno stanje Orlandova stupa'

Nezavisna gradska vijećnica Matija Čale Mratović uputila je gradonačelniku Mato Frankoviću priopćenje na temu Orlandovog stupa.

‘U nizu dubrovačkih medija prethodnih je dana objavljeno priopćenje o sastanku ministrice kulture Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek s gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem, a tema sastanka bila je i sanacija Orlandovog stupa.

Pozdravljam pripremu projekta sanacije Orlandova stupa, no ono što nedostaje u pripremi realizacije projekta jesu odgovori na niz pitanja koja javnost s pravom postavlja.

Ni javnost ni gradski vijećnici, nisu dobili odgovore na pitanja gdje će se i na koji način sanirati Orlandov stup, gdje će biti pohranjen original koji će na Stradunu biti zamijenjen replikom, tko će odrediti lokaciju pohrane originala itd. Također se izbjegava tema odgovornosti za propadanje, tj. oštećenja nastala na Orlandovu stupu.

Naime, nakon što je Orlando, koji je već bio oštećen, nepromišljenom odlukom gradske uprave 2003. godine o cjelogodišnjem isticanju državnog barjaka neprimjerenih dimenzija, pretrpio dodatna opterećenja koja su dovela do novih oštećenja, uslijedio je nestručni pokušaj sanacije ovog spomenika nulte kategorije i izbjegava se dati odgovor tko je za to odgovoran.

Društvo prijatelja dubrovačke starine, sagledavajući izjave aktualnog predsjednika Društva, izbjegava odgovornost za tu nestručnu sanaciju koja je Orlanda dovela do stanja da ga se mora maknuti sa Straduna, a gradska uprava, odnosno gradonačelnik Mato Franković iz samo njemu znanih razloga, nakon što je potpisao dodatak nezakonitog ugovora s DPDS-om, drži se zavjeta šutnje o odgovornosti za načinjenu štetu na Orladovu stupu.

Puno gore od novčane štete nastale zbog loše i neprofesionalne sanacije jest činjenica da zbog takve ‘obnove’ Dubrovkinje i Dubrovčani, ali i gosti našega Grada, neće više biti u prilici svakodnevno gledati na Stradunu jedinstveni spomenik kulture već samo njegovu kopiju.

Stoga kao gradska vijećnica tražim od gradonačelnika da se jasno utvrdi odgovornost onih koji su doveli do ovog stanja Orlandova stupa, a s obzirom da je riječ o jednom od najznačajnijih spomenika kulture Grada Dubrovnika, predlažem da se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u Dnevni red uvrsti točka o Orlandovu stupu tijekom koje je potrebno utvrditi zbog čega je prepušteno DPDS-u da pozivnim natječajem samostalno odabere izvođača radova i zbog čega DPDS s izvođačem radova, kojeg je sam odabrao, nije slijedio projektnu dokumentaciju obnove prethodno odobrenu od strane Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Javnost će na taj način dobiti i uvid tko je odgovoran za katastrofalno stanje Orlandova stupa.

Nezavisna gradska vijećnica
Matija Čale Mratović

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist