Aktualno

Čak tri tisuće posjetitelja na ovogodišnjem sjajnom Midsummer Scene Festivalu

Čak tri tisuće posjetitelja na ovogodišnjem sjajnom Midsummer Scene Festivalu

Završilo je dosad najuspješnije, jubilarno peto izdanje Midsummer Scene-a. Više od 120 sati proba, zahtjevna organizacija i produkcija bili su potrebni kako bi ovaj jedinstveni kulturni projekt u najboljem svjetlu pokazao sve svoje čari.

Prvi put održan na tri lokacije – tvrđavi Lovrjenac, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i palači Sponza, Midsummer Scene predstavio je hvalevrijednu kulturnu ponudu u kojoj je uživalo sjajnih tri tisuće posjetitelja.

Izvrsnost jedinog festivala na engleskom jeziku, uz domaće potvrdili su i brojni svjetski mediji čije su brojne pohvale najljepša nagrada i poticaj za budućnost. Nova uzbuđenja donosi i poziv prestižnog Bermuda Festival od Performing Arts koji će početkom sljedeće godine, na jednom od najljepših otočja u Sjevernom Atlantiku ugostiti Shakespearovu komediju San Ivanjske noći.

Proteklih tjedana, dom Sna Ivanjske noći bila je dubrovačka tvrđava Lovrjenac. Pod redateljskom palicom Helen Tennison, glumačka postava iz cijelog svijeta zabavnim je scenama iz Shakespearovog doba svakodnevno nasmijavala posjetitelje. Uz svakodnevne izvedbe Sna Ivanske noći, festival je po prvi put ugostio i poljsku predstavu H(2)O. Anna Rakowska and Piotr Misztela utjelovili su Opheliu i Hamleta te na nesvakidašnji način dočarali dubinu i problematiku međuljudskih odnosa iz ključnih scena najpoznatije Shakespearove tragedije Hamlet. Predstava H(2)O srušila je stereotipe o jednom od najpoznatijih Shakespearovih parova i predstavila ih kao moderne, mlade ljude koji u pokušaju manipulacije emocijama zapravo žude za bliskošću i ljubavi.

U suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik po prvi put predstavljena je i zanimljiva monodrama Henry V ( čovjek i vladar) australskog glumca Brett Browna, a u režiji Philip Parra. Zanimljivo djelo staro 400 godina u mnogočemu poistovjećeno s današnjim vremenom oduševilo je posjetitelje.

Uspješnih pet godina, Midssumer Scene proslavio je obljetničkim koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra Five Seasons. Pod dirigentskom palicom Marc Tarduea, tim orkestra uz naratora Filipa Krenusa, sopranisticu Andreu Marić i tenora Đanija Stipaničeva oduševili su zanimljivim izvedbama.

Dosad najuspješnije izdanje festivala završilo je hvalevrijednim programom Dva Barda: Držić i Shakespeare u organizaciji Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića i Midsummer Scene-a, u partnerstvu s Društvom prijatelja dubrovačke starine, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Umjetničkom galerijom Dubrovnik. Kroz ovaj program I project ukazuje se na važnost i vrijednost ostavštine našeg Marina Držića. Najljepša slika hrvatske kulture tako je poslana u svijet, a već sljedećeg ljeta sasvim sigurno će privući brojne nove ljubitelje književnosti i kulture kako u grad Dubrovnik tako i u Hrvatsku.

Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist