Koronavirus u Hrvatskoj

BURILOVIĆ ‘Najavljeni pad BDP-a od 9,4 posto je velik, ali i očekivan’

BURILOVIĆ 'Najavljeni pad BDP-a od 9,4 posto je velik, ali i očekivan'

Najavljeni pad BDP-a od 9,4 posto je velik, ali i očekivan. Zanimljivije su procjene što nas čeka iduće godine. Značajan rast od 6,1 posto u 2021. i dalje neće biti dostatan za postizanje stupnja razvijenosti iz 2019. godine. Nadamo se da će se te stope rasta nastaviti i u 2022. godini kako bi nastavili tamo gdje smo stali s razvojem prošle godine – kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović komentirajući Nacionalni program reformi.

Istaknuo je da najviše zabrinjava presporo vraćanje stope nezaposlenosti na prošlogodišnju razinu.

-Vidljivo je kako se stopa nezaposlenosti spušta nedovoljno brzo pa ćemo posebne napore morati usmjeriti upravo prema tom problemu. Sve predložene mjere i reformski zahvati stvaraju dobar preduvjet i platformu za rješavanje i ovog problema – smatra Burilović i dodaje kako nas čeka i znatan rast javnog duga u odnosu na BDP, što je bilo očekivano jer se zbog korona krize Vlade morala financijski izložiti radi zadržavanja radnih mjesta i likvidnosti tvrtki. Vjeruje kako će ova situacija naići na razumijevanje na razini EU-a i da nas neće skrenuti niti zakočiti na našem putu ulaska u eurozonu.

Pozdravio je najavljeno administrativno rasterećenje poduzetništva za gotovo 700 milijuna kuna i naglasio kako se zbog trenutne krize ovakvi rezultati nisu mogli izbjeći.

-Moram pohvaliti sve napore koje je sustav uložio kako rezultati ne bi bili još dramatičniji – posebice u kontekstu zadržavanja radnih mjesta i izbjegavanja puno većih stopa nezaposlenosti te posljedično i većeg pada BDP-a u narednim razdobljima – zaključio je Burilović.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist