Politika

Bupićeva istina o novcu iz tvornice Dubravka

Bupićeva istina o novcu iz tvornice Dubravka

Povodom tvrdnji koje je javosti iznio kandidat za gradonačelnika Pero Vićan o tome kako je Matko Bupić uzeo novce iz tvornice boja Dubravka dok su radnici gladovali, javosti se priopćenjem obratio kandidat za gradonačelika Bupić.

Informacije, koje tvrdi, lako može potkrijepiti brojnim pisanim dokumentima, prenosimo u cijelosti:

– Od 11. ožujka 1993. do 29. prosinca 2001. obnašao sam dužnost člana najprije Upravnog, a potom Nadzornog odbora tvrtke Astra-Dubravka d.d. U tom vremenu, točnije 9. prosinca 1993. sklopio sam ugovor o kupnji 200 dionica poduzeća Astra-Dubravka d.d., ukupne  vrijednosti tadašnjih 20.000 DEM s popustom od 14.400 DEM, uz obročnu otplatu a što su bili standardni uvjeti pod kojim su svi građani RH kupovali dionice poduzeća. Do 30. prosinca 1999. otplatio sam ukupno 87 dionica, dok je preostalih 113 dionica pripalo prodavatelju – Hrvatskom fondu za privatizaciju. U studenom 2001. prodao sam svojih 87 dionica društvu ROYAL IMEX d.o.o. za cijenu od 8.700,00 kn.
Više sam puta bio izabran za predstavnika malih dioničara (bivših i tadašnjih zaposlenika) u Nadzornom odboru, jer sam tijekom godina, svojim radom i zalaganjem za prava zaposlenika stekao njihovo povjerenje.
Kadrovska politika HDZ-a dovela je do urušavanja i konačnog propadanja i ove, nekada vrlo uspješne tvrtke. Predsjednik Nadzornog odbora u više mandata bio je i „provjereni“ kadar g. Frano Matušić, pa i on, ukoliko se ukaže u Gradu, može itekako potvrditi ove navode i razjasniti što se sve točno događalo u i oko tvornice boja Dubravka.
U vrijeme sve težeg stanja u kojem se nalazila tvrtka, a što se manifestiralo i na neredovitoj isplati plaća radnicima, sudjelovao sam u radu Nadzornog odbora iako se naknada za rad nije isplaćivala.
Krajem 2001. godine tvrtku Astra-Dubravka d.d. zajedno sa svim njezinim obvezama i potraživanjima kupuje, isključivo zbog atraktivnog zemljišta na kojem se pogon nalazio, tvrtka PGM Ragusa d.d. Ne želeći sponzorirati i novog vlasnika svojim radom, zahtijevao sam isplatu svojih potraživanja na ime naknade za rad u Nadzornom odboru. Kako se vlasnik oglušio na moj zahtjev, 5. srpnja 2002. podnosio sam tužbu Trgovačkom sudu u Dubrovniku.
Dana 31. ožujka 2003. pod brojem Posl. br. III P. 134/02 Sud donosi presudu prema kojoj mi je tvrtka Astra-Dubravka d.d. u roku od osam dana i pod prijetnjom ovrhe dužna isplatiti 64.650,00 kn sa zateznim kamatama. Dana 30. siječnja 2004. izvansudskom nagodbom s tvrtkom Astra-Dubravka d.d utvrđeno je ukupno potraživanje zajedno s kamatama i sudskim troškovima u iznosu od 133.145,20 kn te isplata u četiri obroka. Dana 9. lipnja 2004. isplaćen mi je posljednji obrok ukupnog dugovanja od 133.145,20 kn.
Iz svega iznesenog razvidno je da moje potraživanje nema nikakve veze s isplatom odnosno neisplatom plaća radnika, te da su sve moje tadašnje aktivnosti u tvornici boja bile usmjerene na zaštitu prava radnika. Interpretacije koje je iznio upravo g. Vićan na sučeljavanju kandidata  puki je pokušaj zlonamjernog dezinformiranja javnosti – zajljučio je u priopćenju.

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović