Aktualno

Buntovnici s preporukom

Buntovnici s preporukom

Turistička zajednica Grada Dubrovnika u zadnje vrijeme se čini kao nepresušno vrelo novinarske inspiracije. Tamo nikada nije dosadno.

Prvo se organiziraju u sindikat, onda ih se mobira, pa se bune. Pa dobiju bitku protiv direktorice i uspješno je svrgnu, pa prežive bliski susret treće vrste s gradonačelnikom koji im zaprijeti i raspuštanjem. Toliko su neposlušni, baš su divlji. Netko bi rekao, pravi buntovnici, odolijevaju svim sustavima i režimima. A tko zapravo radi u tom famoznom Uredu TZ-a, onoj zgradi na Pilama koju će Grad, nakon što je uložio više od tri milijuna kuna na njenu obnovu, izgubiti u sporu protiv trebinjske 'familije'.
 
Romana, Pave, Siniša…
 
Gradonačelnik Andro Vlahušić u tri godine svoga mandata uspio je u Uredu TZ-a zaposliti šest ljudi. Spomenimo samo neke od tih buntovnika protiv sustava koji im je dao posao.
Tako je voditeljica kongresnog ureda TZ-a Romana Vlašić na tu poziciju došla na izričitu preporuku Pave Župan Rusković, koja je do onih famoznih Novozelanđana u gradskom TZ-u još nešto pizala.
Pa na kraju krajeva i Pave Župan Rusković je jedna od tih zaposlenih. I sama je često znala prepričavati s koliko truda ju je gradonačelnik ipak uspio nagovoriti da se uhvati odgovornog posla prve dame dubrovačkog destinacijskog menadžmenta. Pa premda je više nema u TZ-u, još i danas se prepričava njena plaća od 25 tisuća kuna bruto. Tko će još pobrojati i hrpu službenih putovanja, od egzotičnog Brazila do hladne Kanade, gdje je navodno provela 20 dana u komadu.

Vrijedi pritom napomenuti  kako joj je za takva putovanja Turistička zajednica bila primorana plaćati porez i doprinose na putne naloge, jer ipak nije bila u rangu običnog zaposlenika TZ-a, već savjetnice. Sve u rok službe.
Tu su zatim i tri mladića. Novak Bukvić u marketingu Ureda TZ-a zaposlen je na sugestiju Tatjane Šimac Bonačić, a inače kao 'vojnik stranke' obavlja i dužnost predsjednika Vijeća Gradskog kotara Lapad. U istoj kategoriji novozaposlenih momaka valja spomenuti i Stijepa Domjana, premda za ovu priču jače zvuči ime Siniše Žakule, posebno u svjetlu posljednjih zbivanja u toj instituciji. Žakula je naime u TZ-u zasjeo u fotelju voditelja odjela za promociju i online strategiju, premda nikakvog prethodnog iskustva takve vrste imao nije. Ali zato je imao druge sjajne reference, prije svega u činjenici što je tajnik županijske organizacije HNS-a i čovjek od povjerenja gradonačelnika Andra Vlahušića. Njegovo ime iskrslo je nakon što je duList objavio da je izabran za sindikalnog povjerenika u Uredu TZ-a, sve s ciljem zaštite radničkih prava u instituciji u kojoj se nekim čudom nitko ranije nije sjetio sindikalno se organizirati.
 
Unedogled i u krug
 
S druge strane mu je bila Nikolina Vicelić, još jedna Vlahušićeva skupa akvizicija, koja je na mjesto direktorice Ureda TZ-a stigla iz hotelskog lanca Jadranskih luksuznih hotela, i to u trenutku kolapsa i skore prodaje te tvrtke konkurenciji. Nju je, kao osobu od Vlahušićeva povjerenja, posla koštala druga osoba od Vlahušićeva povjerenja, već spomenuti Žakula, a ona sama će vjerojatno naći neki novi angažman, naravno nikad više u javnom sektoru, koji je za njeno poimanje poslovanja očito prestatičan i trom.

I moglo bi se ovako unedogled i u krug. Tko je koga spremio, zbrinuo i uhljebio u Ured TZ-a, tko je čija osoba od povjerenja, tko je koga ugrozio, a tko se pobunio. Svima im je jedno zajedničko, to što su u Ured TZ-a došli po političkoj preporuci, po stranačkoj liniji dobili siguran posao. Onda je vrlo lako i biti buntovnik. Buntovnik s preporukom.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist