Aktualno

Buntovnici s preporukom

Turistička zajednica Grada Dubrovnika u zadnje vrijeme se čini kao nepresušno vrelo novinarske inspiracije. Tamo nikada nije dosadno.

Prvo se organiziraju u sindikat, onda ih se mobira, pa se bune. Pa dobiju bitku protiv direktorice i uspješno je svrgnu, pa prežive bliski susret treće vrste s gradonačelnikom koji im zaprijeti i raspuštanjem. Toliko su neposlušni, baš su divlji. Netko bi rekao, pravi buntovnici, odolijevaju svim sustavima i režimima. A tko zapravo radi u tom famoznom Uredu TZ-a, onoj zgradi na Pilama koju će Grad, nakon što je uložio više od tri milijuna kuna na njenu obnovu, izgubiti u sporu protiv trebinjske 'familije'.
 
Romana, Pave, Siniša…
 
Gradonačelnik Andro Vlahušić u tri godine svoga mandata uspio je u Uredu TZ-a zaposliti šest ljudi. Spomenimo samo neke od tih buntovnika protiv sustava koji im je dao posao.
Tako je voditeljica kongresnog ureda TZ-a Romana Vlašić na tu poziciju došla na izričitu preporuku Pave Župan Rusković, koja je do onih famoznih Novozelanđana u gradskom TZ-u još nešto pizala.
Pa na kraju krajeva i Pave Župan Rusković je jedna od tih zaposlenih. I sama je često znala prepričavati s koliko truda ju je gradonačelnik ipak uspio nagovoriti da se uhvati odgovornog posla prve dame dubrovačkog destinacijskog menadžmenta. Pa premda je više nema u TZ-u, još i danas se prepričava njena plaća od 25 tisuća kuna bruto. Tko će još pobrojati i hrpu službenih putovanja, od egzotičnog Brazila do hladne Kanade, gdje je navodno provela 20 dana u komadu.

Vrijedi pritom napomenuti  kako joj je za takva putovanja Turistička zajednica bila primorana plaćati porez i doprinose na putne naloge, jer ipak nije bila u rangu običnog zaposlenika TZ-a, već savjetnice. Sve u rok službe.
Tu su zatim i tri mladića. Novak Bukvić u marketingu Ureda TZ-a zaposlen je na sugestiju Tatjane Šimac Bonačić, a inače kao 'vojnik stranke' obavlja i dužnost predsjednika Vijeća Gradskog kotara Lapad. U istoj kategoriji novozaposlenih momaka valja spomenuti i Stijepa Domjana, premda za ovu priču jače zvuči ime Siniše Žakule, posebno u svjetlu posljednjih zbivanja u toj instituciji. Žakula je naime u TZ-u zasjeo u fotelju voditelja odjela za promociju i online strategiju, premda nikakvog prethodnog iskustva takve vrste imao nije. Ali zato je imao druge sjajne reference, prije svega u činjenici što je tajnik županijske organizacije HNS-a i čovjek od povjerenja gradonačelnika Andra Vlahušića. Njegovo ime iskrslo je nakon što je duList objavio da je izabran za sindikalnog povjerenika u Uredu TZ-a, sve s ciljem zaštite radničkih prava u instituciji u kojoj se nekim čudom nitko ranije nije sjetio sindikalno se organizirati.
 
Unedogled i u krug
 
S druge strane mu je bila Nikolina Vicelić, još jedna Vlahušićeva skupa akvizicija, koja je na mjesto direktorice Ureda TZ-a stigla iz hotelskog lanca Jadranskih luksuznih hotela, i to u trenutku kolapsa i skore prodaje te tvrtke konkurenciji. Nju je, kao osobu od Vlahušićeva povjerenja, posla koštala druga osoba od Vlahušićeva povjerenja, već spomenuti Žakula, a ona sama će vjerojatno naći neki novi angažman, naravno nikad više u javnom sektoru, koji je za njeno poimanje poslovanja očito prestatičan i trom.

I moglo bi se ovako unedogled i u krug. Tko je koga spremio, zbrinuo i uhljebio u Ured TZ-a, tko je čija osoba od povjerenja, tko je koga ugrozio, a tko se pobunio. Svima im je jedno zajedničko, to što su u Ured TZ-a došli po političkoj preporuci, po stranačkoj liniji dobili siguran posao. Onda je vrlo lako i biti buntovnik. Buntovnik s preporukom.

Pročitajte još

Jesu li putnici s izletničkih autobusa ‘pregazili’ kruzeraše?

Iva Dedo

VELIKI JUBILEJ Zahvala na misnom slavlju za 100 godina života Dragice Capurso

Dulist

HRVOJE JUVANČIĆ Kritiziranjem turizma stvorili smo odbojnost prema Gradu

Barbara Đurasović

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija