Aktualno

Bruxelles u znaku Hrvatske i Dubrovnika

Tjedan dana uoči povijesnog 1. srpnja, Europska unija u svom administrativnom središtu nizom događaja simbolično dočekuje 28. članicu.

S Atomiuma, poznate skulpture izgrađene u čast Svjetske izložbe 1958. u Bruxellesu, vijori hrvatska zastava, a u podnožju je otkrivena maketa crkve sv. Marka.

Na svečanom koncertu u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije predstavili su u Bruxellesu hrvatsku glazbu Europi. Pokrovitelji svečanog koncerta su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i belgijski kralj Albert II., u čije su ime koncertu prisustvovali princ Phillippe i prineza Mathilde od Belgije.

Ispred Europskog parlamenta Hrvatska gospodarska komora organizirala je izložbu "Hrvatska novinska fotografija" na kojoj su zastupljeni i motivi Dubrovnika te izložbu "Be CROative". Manneken Pis, poznati spomenik u Bruxellesu, odjeven je ovih dana u slavonsku nošnju.

U sklopu Dana kulture pretpremijerno je prikazan dokumentarni film o životu prvog hrvatskog diplomatskog predstavnika u Europskim institucijama, barunu Janku Vraniczany Dobrinoviću i sudbini njegove plemićke obitelji kroz koje je prepričana hrvatska povijest od raspada Austro-Ugarske monarhije do danas, u organizaciji Matice Hrvatske u Bruxellesu.

Također je u suradnji s Ogrankom MH u Konavlima, predstavljena knjiga za djecu i odrasle „Svila u rukama moje majke“ autorica Marije Radonić i Antonije Rusković Radonić. Programu proslave ulaska Hrvatske u EU sudjelovao je i predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu Hrvoje Butigan.

Pročitajte još

‘DANI SPOJENIH SEMAFORA’ Kolone kroz Župu, naoružajte se strpljenjem

Dulist

FRANKOVIĆ I DALJE ČVRSTOG STAVA Nema suradnje s Trebinjem bez isprike

Dulist

RAVNATELJICA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB RUŽICA MISIR Prijete nam svakodnevno. Ne odustajemo!

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija