Hrvatska

Broj tužbi građana protiv Hrvatske u 2013. veći za 78 posto

Ilustracija (Shutterstock Images LLC)

Broj predmeta u kojima su građani tužili Republiku Hrvatsku pred Europskim sudom za ljudska prava u 2012. je porastao za 45 posto u odnosu na godinu prije, a u 2013. taj je broj uvećan za još 78 posto, izvijestila je zastupnica Hrvatske pred tim sudom Štefica Stažnik.

Podnoseći Hrvatskom saboru izvješće o radu svog ureda u 2012., Stažnik je istaknula povećanje broja predmeta koji se tiču prava na suđenje u razumnom roku, povrede prava na život, zabrane mučenja, ponižavajućeg i nečovječnog postupanja, povreda prava na mirno uživanje vlasništva itd.

Europski sud za ljudska prava u 2012. je donio ukupno 23 presude, od čega je u pet slučajeva utvrdio da nije bilo povrede konvencijskog prava. Ured je koordinirao izvršenje 17 presuda, a građanima je na ime odštete isplaćeno 325.950 eura, 70 posto više nego u 2011.

– Krajem 2012. u postupku izvršenja ostale su 122 odluke Suda koje su prenesene u 2013. – izvijestila je Stažnik. Naglasila je da je riječ o složenim presudama, koje se u najvećem dijelu odnose na sustavne probleme u izvršenju konvencije.
Radi sustavnog pristupa izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava pri Uredu je formiran poseban Savjet za izvršenje presuda i odluka Europskog suda za ljudska prava kao međuresorno tijelo, koji bi trebao omogućiti brzu komunikaciju između različitih tijela i otklanjanje sustavnih problema.

Stažnik je dobila danas u Hrvatskom saboru pohvale za svoj rad, a zastupnici su suglasni da ured zastupnice treba ekipirati i omogućiti mu bolju suradnju osobito s drugim tijelima Vlade.

Također, Sabor je, na prijedlog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, zatražio od Vlade da predloži zakon koji bi cjelovito uredio suradnju svih tijela čiji je rad povezan s postupcima pred Europskim sudom za ljudska prava i izvršenjem presuda i odluka Suda. Vlada je zadužena u državnom proračunu predvidjeti sredstva kojima bi se stvorile kadrovske, prostorne i tehničke pretpostavke za uspješan rad Ureda zastupnice RH pred Europskim sudom za ljudska prava.

Izvor: HRT

Pročitajte još

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist