Zanimljivosti

Broj nezaposlenih narastao na 329 230!

Broj nezaposlenih

Prema posljednjim podacima HZZ-a broj nezaposlenih je u siječnju ove godine nastavio s stopama rasta na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj razini broj nezaposlenih smanjen deseti uzastopni mjesec za redom.

Ukupan broj nezaposlenih osoba iznosio je 329.230 što u odnosu na prosinac 2014. predstavlja rast od 3,9% (povećanje za 12.467 osoba) dok je u odnosu na prošlogodišnji siječanj broj nezaposlenih manji za 13% ili 49.059 osoba.

I dok je povećanje na mjesečnoj razini odraz uobičajenih sezonskih kretanja (broj nezaposlenih bilježi kontinuirani mjesečni rast peti mjesec za redom odnosno od završetka glavne turističke sezone) pad broja nezaposlenih na godišnjoj razini podržan je i snažnijim smanjenjem broja ulazaka u evidenciju (-32,9% ili -1.067 osoba) od broja izlazaka iz evidencije, koji su zabilježili godišnji pad od 8,2% ili 1.904 osobe. Snažan pad broja izlazaka iz evidencije zabilježen je kod osoba koje su se odjavile iz evidencije uslijed nejavljanja (-77,4% ili 5.022 osobe) dok je broj izbrisanih iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi zabilježio snažan godišnji rast (+337,7% ili +4.508 osoba). Zanimljiv je i podatak o rastu broja izlazaka iz evidencije zbog zapošljavanja u inozemstvu, ukupno 334 osobe u siječnju 2015. (rast od 85% godišnje). Tijekom 2014. iz evidencije je zbog zapošljavanja u inozemstvu izašlo ukupno 4.010 osoba što je 61% više u odnosu na 2013. ali i najveći broj zapošljavanja u inozemstvu otkada postoji navedena statistika pri HZZ-u (2004.).

Promotrimo li strukturu nezaposlenih vidljive su izrazite slabosti tržišta rada. Primjerice zabilježen je ponovno porast broja osoba koje se nalaze u radno najproduktivnijem dobnom razdoblju između 20 – 45 godina starosti. Tako je u odnosu na prosinac njihov broj je viši za gotovo 5% dok se njihov udio u ukupno nezaposlenima povećao s 57% koliko je iznosio na kraju 2014. na 59% u siječnju ove godine. Nadalje, prema razini obrazovanja značajan je udio (62%) osoba sa završenom srednjom školom dok je 47% ukupno nezaposlenih nezaposleno dulje od godinu dana. Velik broj dugotrajno nezaposlenih potencijalno znači i obeshrabrenost radnika koji ne vide mogućnost povratka na tržište rada, što ujedno predstavlja i velik sociološki problem.

Limun.hr

Pročitajte još

ANTE EREŠ Liječio je Tita i igrače Bayerna. Tek mu je 81. i radit će dok ga služe glava i ruke

Maria Prkut

KOMADIĆ RAJA ZA KOLEKCIONARE Na lapadskom buvljaku ‘okitite se’ medaljama i ordenima

Leona Rašica

DIVNA GESTA GIMNAZIJALACA Pomogli mališanima u Boliviji, evo kako su im uzvratili

Dulist