Aktualno

Broj mrtvih i oboljelih od koronavirusa drastično porastao

Broj umrlih od koronavirusa u kineskoj pokrajini Hubei, epicentru epidemije, skočio je u četvrtak za rekordnih 242 te ukupno iznosi 1310, a došlo je i do velikog povećanja broja novih potvrđenih slučajeva zaraze nakon primjene nove dijagnostičke metodologije. S novom brojkom od 242 smrtna slučaja u četvrtak, dosad rekordni broj umrlih u 24 sata više se nego udvostručio. Broj novih slučajeva zaraze povećao se za također rekordnih 14.840 na ukupno 48.206 slučaja.

Zdravstveni dužnosnici u pokrajini Hubei rekli su da su od četvrtka počeli uključivati slučajeve novom metodom dijagnostike.

Kada bi se primijenila stara metodologija, broj novooboljelih skočio bi za samo 1508, pokazuju službeni podaci. Pokrajinska komisija za zdravstvo rekla je protekli tjedan da će početi priznavati rezultate CT-a kao potvrdu zaraze, što bi omogućilo da bolnice brže izoliraju pacijente. Također su rekli da su izmijenili stare podatke i prijašnje procjene sumnjivih slučajeva.

Hubei je prije dopustio da zaraza bude potvrđena samo testovima RNA, što može potrajati danima dok dođu rezultati i time se odgađalo liječenje, prenosi Poslovni dnevnik. RNA, ribonukleinska kiselina, prenosi genetičku informaciju omogućujući identifikaciju organizama poput virusa.

Primjena CT-a koji otkriva upalu pluća pomoći će pacijentima da prime liječenje što je prije moguće i povećaju izglede oporavka, rekla je komisija. Nova metodologija vjerojatno dovodi i do porasta brojki umrlih od zaraze koronavirusom, rekla je Raina McIntyre, voditeljica istraživanja na Institutu Kirby i Sveučilištu New South Wales u Sydneyu.

-Vjerojatno ima umrlih među ljudima kojima nije potvrđena zaraza laboratorijskom dijagnostikom, ali imaju obavljen CT. Važno je da se i oni ubroje – rekla je.

Nedostatak opreme za RNA testove problem je u glavnome gradu Hubeija Wuhanu i on je vjerojatno doveo do toga da se zbog čekanja dijagnostike odgađalo i pravodobno liječenje pacijenata te pridonijelo širenju virusa u ranim danima izbijanja epidemije.

Pročitajte još

[FOTO] Nevrijeme stiže s mora, pripremite ombrele

Dulist

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO! Obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija