Aktualno

Britanka Sofia milijunta posjetiteljica zidina, dogodine skuplje ulaznice

Britanka Sofia milijunta posjetiteljica zidina, dogodine skuplje ulaznice

Ovo mi je veliko iznenađenje. Nisam pojma imala da će mi se ovo dogoditi. I dosad smo imali predivan doživljaj Dubrovnik. Oduševljena sam. Vratit ćemo se iduće godine – izjavila je vidno iznenađena milijunta posjetiteljica zidina u 2018. godini, 25-godišnja Britanka Sofia Petrovic iz Nottinghama.

Sofia, koja je Dubrovnik posjetila u društvu momka, svoju ulaznicu kupila je u uredu DPDS-a u Širokoj ulici u petak ujutro, što je dva tjedna ranije nego lani.
-Ovo nam je drugi posjet Hrvatskoj i prvi Dubrovniku, gdje nas je prvenstveno privukla povijesna baština, a potom i serijal ‘Igra prijestolja’. Posjetila sam Zagreb i zbilja sam htjela obići i ostatak Hrvatske. Nakon Dubrovnika ćemo posjetiti Hvar – rekla je simpatična Britanka.

-Do kraja godine očekujemo oko 1,3 milijuna posjetitelja – procijenio je tom prigodom tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić, ali i najavio za iduću godinu novu promjenu cijene ulaznice, poskupljenje sa 150 na 200 kuna.

-To je naš prijedlog koji je prihvatio Grad Dubrovnik, s kojima imamo odličnu suradnju. Ta bi cijena vrijedila iduće dvije godine. Gradonačelnik Franković je bio malo rezerviran, ali smo zaključili da je to moguće s obzirom na broj posjeta. Uvjerili smo se posljednjih godina da posjet nikad nije ovisio o cijeni, već ukupnom posjetu Dubrovniku – izjavio je Orlić.

Na novinarski upit razmišljaju li u DPDS-u o eventualnom otvaranju zidina u noćnim satima Orlić je odgovorio negativno.
-Prvi je razlog što bi posjetitelji stanovnicima bili i ‘u kamari’, a to bi zahtjevalo i velike sigurnosne mjere jer bi ih trebalo rasvijetliti pa bi izgledale kao Las Vegas – smatra Orlić, koji se osvrnuo na stanje u još dva lokaliteta kojima upravlja DPDS.

-Radovi na obnovi Stonskih zidina i Sokol grada u Konavlima su u tijeku. Posjet Stonskim zidinama porastao je preko 10 posto i želimo da budu samoodržive. Na Sokol gradu smo dobili dozvolu za ugradnju lifta, što je potrebno zbog visine i zahtjevnog terena – istaknuo je Orlić.

Podsjetimo, ‘prag’ od milijun posjetitelja dubrovačkih zidina prvi put je dostignut 13. listopada 2016. godine, u 2017. godini još dva tjedna ranije, 27. rujna, a ove godine dva tjedna ranije nego u 2017..

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist