Kultura

Brigovićev i Smoljanov Sveti Vlaho

Brigovićev i Smoljanov Sveti Vlaho

Knjiga-monografija "Sveti Vlaho zaštitnik Dubrovnika" Dominika Brigovića i Zorana Smoljana predstavljena je večeras u prepunom Samostanu svete Klare.

Dominik Brigović autor je prigodnog teksta monografije u kojima je čitateljima prenio legendu o životu Svetoga Vlaha, i obrani Dubrovnika od Mletaka. Osvrnuo se i na izgradnju štovanja Svetoga Vlaha u Dubrovniku, a monografija također prati Svetog Vlaha i Dubrovnik kroz stoljeća, sve do našeg doba, odnosno 1991. godine, kada je 6. prosinca Dubrovnik pretrpio najveće razaranje u svojoj povijesti.

Tekst prate prigodne fotografije Zorana Smoljana s prikazom kipova i reljefa Svetog Vlaha koji su od 12. do 20. stoljeća podizani na dubrovačkim tvrđavama i kulama, palaćama, crkvama, oltarima i državnim institucijama.

– Ova knjiga je jedna vrijednost o Svetome Vlahu i govori o neraskidivoj vezi Svetoga Vlaha i Dubrovnika te puka dubrovačkog. I bit je u tome što je ova knjiga nastala u puku jer i jedan i drugi autor nisu eksperti, oni su pripadnici običnog naroda uz naravno uvažavanje njihovih zanimanja i fakulteta, jer ne pripadaju povjesnoj struci. Stvorili su jednu lijepu informativnu knjigu koju bi trebala imati svaka dubrovačka obitelj-istaknula je Ivana Burđelez.

Rektor Crkve svetoga Vlaha don Toma Lučić kazao je kako je, kad je čuo za ideju o izdavanju monografije Dominika Brigovića, inženjera građevine, i Zorana Smoljana koji je po struci ekonomist, razmišljao o njihovoj ideji i nakani, dodavši kako je došao do zaključka da Sveti Vlaho čini čudo:

-Sam Sveti Vlaho, ovaj Grad su čudo, pa nije ni čudo da su se odlučili na ovakvu ideju. A što bi ovaj Grad bio kad bi se odvojio od Svetoga Vlaha, jer povijest ovog Grada je isprepletena oko Svetoga Vlaha – istaknuo je don Toma dodavši:
-Ne znam jesu li autori svjesni koliku su nam radost učinili. Učinili su velikun stvar- zaključio je don Toma

Dominik Brigović obratio se okupljenima riječima "Budimo kao Lokrum, volimo svoj grad i svoga parca Svetoga Vlaha". Recenzenti knjige-monografije "Sveti Vlaho zaštitnik Dubrovnika" su Ivan i Nataša Brigović te don Toma Lučić,  lektorica Marija Bednjanec, a  izdana je u vlastitoj nakladi.

Na predstavljanju je govorio i akademik Luko Paljetak.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist