Županija

BRAVO ZA SMOKVICU! Pogledajte demografske mjere korčulanske općine

‘Sritna dica, sritna Skokvica’ demografski je program Općine Smokvica koja se ozbiljnim demografskim mjerama želi oduprijeti ozbiljnoj demografskoj krizi koja je zahvatila čitavu Hrvatsku.

-Odlučili smo se za stvaranje i provedbu jedne konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj naše općinske i otočne zajednice. Ideja je u osnovi jednostavna i polazi od pretpostavke da će zajednica koja svojem najosjetljivijem i najranjivijem segmentu, svojoj djeci, pruži sigurnost, ljubav i bezbrižno djetinjstvo i omogući im podršku u svakom trenutku njihova odrastanja rezultirati jednako tako održivim, sretnim i sigurnim društvom – navode iz ove korčulanske općine kojoj je na čelu načelnik Kuzma Tomašić.

Alati za provedbu bit će niz, međusobno povezanih odluka i projekata koji će u sinergiji i uz konsenzus svih dionika lokalne politike dovesti Smokvicu do konačnog cilja – sigurnog i stimulativnog okružja za razvoj, odgoj i obrazovanje njihove djece.

Programom će pratiti djecu od trenutka njihova rođenja do prvog zaposlenja ili odlaska na fakultet. Neke od odluka koje program sadržava su primjerice naknade za novorođene u iznosu od 5000,00 kuna po djetetu te financiranje vrtića u stopostotnom iznosu. Općina će osigurati darove za djecu od vrtićke dobi do IV. razreda osnovne škole povodom božićnih blagdana te financiranje školskih udžbenika u stopostotnom iznosu kao i financiranje dodatne autobusne linije za učenike i studente. Financirat će se i autobusne karate za učenike i studente koji se školuju van otoka Korčule, a fakultetske stipendije za studente iznosit će 800 kuna mjesečno.

-Ovo je naravno samo onaj administrativni dio pretpostavki koje bi nam trebale omogućiti ostvarenje zacrtanog cilja, jasno je da aktivno provođenje jedne ovako ambiciozne politike zahtjeva puno širi i kompleksniji pristup od donošenje desetak novih mjera. Zato je zamišljeno da se program ‘Sritna dica, sritna Smokvica’ organski razvija i provodi u čitavoj lokalnoj zajednici te da se u njegovu implementaciju i usavršavanje svojim idejama uključe svi njeni društveni čimbenici (odgojno-obrazovni, kulturni, sportski itd… ) i to na svim razinama i sa svim svojim resursima i potencijalima – navode iz Općine.

Program bi s vremenom obuhvatio primjerice i podizanje sigurnosti u mjestu (prometne i opće), povećanju kulturnih, zabavnih i ostalih javnih sadržaja za djecu i mlade s posebnim naglaskom na sport i tjelesnu kulturu itd…
-Pokrećemo ovu akciju kako bi pokazali i dokazali da se uspješna borba s poražavajućim demografskim pokazateljima s kojima muku muče sve hrvatske regije može pokrenuti i iz lokalnih sredina u nadi da će naš primjer slijediti i ostale lokalne samouprave ne samo na našem otoku već i šire – zaključuju iz Smokvice.

Pročitajte još

S VELIKIM ISKUSTVOM Anamarija Kusalo nova je direktorica TZ Župa dubrovačka

Dulist

NA PRIJEMU KOD ŽUPANA Ibrica Jusić: ‘Struka me nakon 55 godina karijere konačno čula’

Dulist

NAREDILA INSPEKCIJA Zabranjeno kupanje u Donjem Čelu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija