Natrag
21.3.2019 13:11

facebook

twitter

google

rss

dulist

BRAVO ZA SMOKVICU! Pogledajte demografske mjere korčulanske općine

20.8.2018 @ 19:23 Dulist Županija

Podijelite:

‘Sritna dica, sritna Skokvica’ demografski je program Općine Smokvica koja se ozbiljnim demografskim mjerama želi oduprijeti ozbiljnoj demografskoj krizi koja je zahvatila čitavu Hrvatsku.

-Odlučili smo se za stvaranje i provedbu jedne konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj naše općinske i otočne zajednice. Ideja je u osnovi jednostavna i polazi od pretpostavke da će zajednica koja svojem najosjetljivijem i najranjivijem segmentu, svojoj djeci, pruži sigurnost, ljubav i bezbrižno djetinjstvo i omogući im podršku u svakom trenutku njihova odrastanja rezultirati jednako tako održivim, sretnim i sigurnim društvom – navode iz ove korčulanske općine kojoj je na čelu načelnik Kuzma Tomašić.

Alati za provedbu bit će niz, međusobno povezanih odluka i projekata koji će u sinergiji i uz konsenzus svih dionika lokalne politike dovesti Smokvicu do konačnog cilja – sigurnog i stimulativnog okružja za razvoj, odgoj i obrazovanje njihove djece.

Programom će pratiti djecu od trenutka njihova rođenja do prvog zaposlenja ili odlaska na fakultet. Neke od odluka koje program sadržava su primjerice naknade za novorođene u iznosu od 5000,00 kuna po djetetu te financiranje vrtića u stopostotnom iznosu. Općina će osigurati darove za djecu od vrtićke dobi do IV. razreda osnovne škole povodom božićnih blagdana te financiranje školskih udžbenika u stopostotnom iznosu kao i financiranje dodatne autobusne linije za učenike i studente. Financirat će se i autobusne karate za učenike i studente koji se školuju van otoka Korčule, a fakultetske stipendije za studente iznosit će 800 kuna mjesečno.

-Ovo je naravno samo onaj administrativni dio pretpostavki koje bi nam trebale omogućiti ostvarenje zacrtanog cilja, jasno je da aktivno provođenje jedne ovako ambiciozne politike zahtjeva puno širi i kompleksniji pristup od donošenje desetak novih mjera. Zato je zamišljeno da se program ‘Sritna dica, sritna Smokvica’ organski razvija i provodi u čitavoj lokalnoj zajednici te da se u njegovu implementaciju i usavršavanje svojim idejama uključe svi njeni društveni čimbenici (odgojno-obrazovni, kulturni, sportski itd… ) i to na svim razinama i sa svim svojim resursima i potencijalima – navode iz Općine.

Program bi s vremenom obuhvatio primjerice i podizanje sigurnosti u mjestu (prometne i opće), povećanju kulturnih, zabavnih i ostalih javnih sadržaja za djecu i mlade s posebnim naglaskom na sport i tjelesnu kulturu itd…
-Pokrećemo ovu akciju kako bi pokazali i dokazali da se uspješna borba s poražavajućim demografskim pokazateljima s kojima muku muče sve hrvatske regije može pokrenuti i iz lokalnih sredina u nadi da će naš primjer slijediti i ostale lokalne samouprave ne samo na našem otoku već i šire – zaključuju iz Smokvice.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana