Sport

BRAVO MOMCI! Mladi vaterpolisti Merčep i Karaman na prijemu kod Trumpa

BRAVO MOMCI! Mladi vaterpolisti Merčep i Karaman na prijemu kod Trumpa

Nakon tenisača Borne Ćorića, još je trojici hrvatskih sportaša pošlo za rukom okititi se naslovom sveučilišnog momčadskog prvaka SAD-a, a među njima su i dvojica Dubrovčana Jacob Merčep i Luka Karaman. 

Borna je, podsjetimo, bio dio teniske momčadi sveučilišta Wake Forest iz Winston-Salema (Sjeverna Karolina), a sada su se šampionske pozicije među američkim sveučilištima (NCAA) dokopali i naši vaterpolisti Zagrepčanin Marin Dašić te Merčep i Karaman, članovi vaterpolske momčadi USC-a (University Southern California) iz Los Angelesa (Kalifornija), prenosi Večernji list.

Velik je to uspjeh za njih trojicu, za pomoćnog trenera Zagrepčanina Marka Pintarića (glavni je Crnogorac Jovan Vavić), ali i za vaterpolsku momčad USC-a, koju sada čeka prijam kod predsjednika Trumpa. Čekali su na naslov četiri godine, od 2013., iako su dotad imali niz od šest slavlja. Trojancima, kako ih zovu, to je ukupno bio jubilarni 10. naslov sveučilišnog prvaka SAD-a. U finalu su USC-ovci pobijedili Stanford s 14:12, i to na njegovu bazenu u Palo Altu, gdje je odigran završni turnir. Čak pet pogodaka postigao je ljevoruki topnik iz Dubrovnika Jacob Merčep, a jedan je pridodao i Marin Dašić, bivši igrač zagrebačke Mladosti. U polufinalu je USC pobijedio gradskog rivala, sveučilište UCLA, sa 8:7, a i u toj je utakmici Merčep s tri pogotka bio najbolji strijelac.

– Ovo je bio 14. uzastopni finale u ovoj ligi. To ne može biti slučajno. Imamo sjajne trenere koji uvijek nastoje iz nas izvući ono najbolje. I uvijek nešto novo; imamo nekoliko rješenja za svaku utakmicu i za svakog suparnika. Ovaj je trofej za mene moj američki san – poručio je Marin Dašić za Večernji list.

Ovoj dvojici 20-godišnjaka treba pridodati i samo godinu dana starijeg Luku Karamana koji je inače rođen u Kaliforniji, a sin je Tonka Karamana koji već dugo živi u SAD-u i obnaša dužnost vaterpolskog suca. A Luka je jedno kratko vrijeme igrao i u Jugu. Ante Vukičević Svjetski kup Hrvatski vaterpolisti u završnici ispustili pobjedu protiv Srbije Dominacija Kalifornije Inače, Merčep je bio istaknuti član hrvatske juniorske reprezentacije do 18 godina koja je 2016. u Podgorici osvojila svjetski naslov. Pomoćni trener Pintarić pak u SAD-u živi već četvrt stoljeća, bivši je igrač Medveščaka, a 90-ih je bio i član hrvatske reprezentacije u mlađim uzrastima.

Američko vaterpolsko prvenstvo za sveučilišna sportska društva održava se od 1969. godine, a u njemu dominiraju momčadi iz Kalifornije. Ni jedno sveučilište izvan Kalifornije dosad nije uspjelo osvojiti više od trećeg mjesta u konačnom poretku, što znači da ni jednom nekalifornijskom sveučilištu nije pošlo za rukom zaigrati u finalu. Posljednjih godina najkvalitetnija liga broji 20 momčadi, a ove godine su još četiri sveučilišta nastupila izvan konkurencije.

FOTO: Facebook.com/Tonko Karaman

 

Pročitajte još

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist

HRVATSKI KUP STOLNOG TENISA ‘Pituri’ pobjedom protiv zagrebačkog Marathona prošli u finale

Dulist