Hrvatska

BRANKO BAČIĆ ‘Nije moja obitelj iznimka, ovo je vlasništvo obitelji Bačić ‘Baćac’ više od 150 godina’

BRANKO BAČIĆ 'Nije moja obitelj iznimka, ovo je vlasništvo obitelji Bačić 'Baćac' više od 150 godina'

Objavljuje danas Večernji list da sam upisao u imovinsku karticu 26 nekretnina. Sve točno, nemam primjedbe. Imovinu sam upisao u svoju imovinsku karticu nakon ishođenja ZK-izvatka po provedbi, u Zemljišno-knjižnom uredu, Rješenja o naslijeđivanju po smrti mog oca (umro 2015. godine) i temeljenog na ranijem Darovnom ugovoru – istaknuo je ove subote na svom Facebook profilu Branko Bačić, saborski zastupnik i šef HDZ-ovog saborskog kluba.

On je svojim statusom pojasnio opravdanje zašto se ‘rekordan’ broj nekretnina našao na njegovoj imovinskoj kartici u tako kratkom razdoblju, a mi prenosimo cijelo njegovo priopćenje:

– Dakle, da budem jasan. Imovina koju sam upisao u vlasništvu je isključivo obitelji Bačić “Baćac” više od 150 godina, odnosno od osnivanja zemljišne knjige na Korčuli 1865. godine. Nadimak “Baćac” pišem iz razloga jer nas ima toliko Bačića u Blatu, da je teško znati na koga se odnosi čak i kada se doda nadimak. Upisanu imovinu koja je u mom vlasništvu, manjim dijelom u cijelosti, a većim u idealnim djelovima i do 1/65 čini naše stara stojna kuća sa pripadajućim manjim objektima koja je sada prazna i neuseljiva, brojni pašnjaci nekoć vinogradi, šume i oranice te jedno građevinsko zemljište. Lokacije tih nekretnina su raspoređene diljem k.o Blato, Smokvica i Vela Luka, u predjelima Krtinja, Kaplja, Konštar, Morkan, Prapratni dolac, Rasohatica, Polje Blato, Dugi pod, Lušina Luka, itd. I od tada do danas mjenjali li su se, temeljem naslijeđivanja, upisi na toj imovini od Bačić Baćac Antuna, zatim Marka, pa opet Antuna, zatim mog oca Branka i njegovu braću. A sada na moje ime Branko Bačić, a manji dio i na moju sestru Slavicu! I na naše rođake. Uostalom nije tu moja obitelj iznimka, takvi su uglavnom upisani imovinsko-pravni odnosi na katastarskim česticama u zemljišno-knjižnim odjelima diljem Dalmacije. Uspostava ažuriranog katastra i zemljišne knjige jedan je od većih izazova pred ovom i idućim vladama. Zbog toga sam kao ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša, predlažući Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (legalizacija), odredio da se sredstva od naknade za legalizaciju usmjere na izradu nove geodetske izmjere kao podloge za novi ažurirani katastarski operat i zemljišnu knjigu! Kasnijim izmjenama Zakona namjena je preusmjerena za druge potrebe! – istaknuo je Bačić, kojeg su ovog vikenda ‘prozvali’ oko upisa nekretnina u razdoblju od 20. studenog 2019. do 5. veljače ove godine.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist