Grad

Braniteljima zemljište na Nuncijati s proljeća 2016.

Braniteljima zemljište na Nuncijati s proljeća 2016.

Izgradnjom zgrade sa 108 stanova za HRVI u Mokošici, za koju je jučer izdana građevinska dozvola, te dodjelom zemljišta za 43 branitelja na Nuncijati Grad Dubrovnik završit će priču o stambenom zbrinjavanju ratnih vojnih invalida i branitelja.

Rečeno je to na konferenciji za novinare gradonačelnika Andra Vlahušića i zamjenice mu Tatjane Šimac Bonačić sa suradnicima. Stanove u Mokošici Grad radi u suradnji s Ministarstvom branitelja, na način da će gradska uprava riješiti kompletnu komunalnu infrastrukturu, a svaki stan sufinancirat će se iz gradske blagajne sa po 100 tisuća kuna.

Što se tiče Nuncijate i dodjele zemljišta braniteljima na tom gradskom predjelu, rečeno je kako se u ožujku 2016. godine očekuje usvajanje Urbanističkog plana uređenja, nakon čega slijedi parcelacija kojom će 43 branitelja postati vlasnici svoga zemljišta.

Nadležna pročelnica za urbanizam i prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić podsjetila je kako je krajem 2013. donesena odluka o izradi DPU-a, čije je površina obuhvata nešto manje od 5 hektara. Pola površine je u čistom vlasništvu Grada Dubrovnika, a ostatak je u suvlasništvu, što će se riješiti parcelacijom nakon usvajanja plana.

Istaknula je i kako je izmjenama i dopunama GUP-a predviđena i pristupna cesta, što je i bio jedan od najvećih problema jer se radi o infrastrukturno neopremljenom području. U međuvremenu se s Ministarstvom branitelja utvrđivao i konačan broj onih kojima će se zemljište dodijeliti.

– Prema izabranom stručnom rješenju na području obuhvata DPU-a mogu se izgraditi 43 građevine, 37 samostojećih s minimalnom parcelom od 400 kvadrata i šest dvojnih građevina s minimalnom parcelom od 300 kvadrata – istaknula je Lončarić, dodavši kako je izrada plana započela po starim propisima, te da novi zakon omogućuje puno kraću proceduru. Stoga je pripremljena i nova odluka o izradi plana, koja bi se pred gradskim vijećnicima trebala naći na idućoj sjednici Gradskog vijeća, kako bi se izrada plana nastavila po novom zakonu i kraćoj proceduri.

– Očekuje se kako će se, ukoliko svi budu zadovoljni tijekom javne rasprave, plan usvojiti u ožujku 2016. godine, a istovremeno se radi i priprema za parcelaciju, koja će uslijediti nakon usvajanja plana – istaknula je Jelena Lončarić.
– Parcelacijom branitelji postaju vlasnici zemljišta. Što će oni sa svojim vlasništvom napraviti isključivo ovisi o njima i zakonu po kojem su to pravo i ostvarili, ali Grad Dubrovnik je prema njima ispunio svoju obvezu – istaknuo je Andro Vlahušić, dok je Tatjana Šimac Bonačić ustvrdila kako će s ova dva projekta završiti priča o stambenom zbrinjavanju hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist