Hrvatska

Braniteljima se ukidaju mirovine!

Ministar rada Mirando Mrsic

Branitelji koji su u rat otišli sa 18, 19 ili 20 godina i koji prije rata nisu bili zaposleni, u potpunosti će ovisiti o dodatku iz državnog proračuna koji može biti pun, ali i ne mora.

Pojednostavljeno, veliki broj branitelja mogao bi u najcrnjem scenariju ostati bez ičega, piše dnevno.hr.

Donesen je novi zakon o mirovinskom osiguranju branitelja i članova njihovih obitelji. Braniteljske mirovine će od 01.01. 2015. biti podijeljene na dva dijela: opći i poseban dio. Prema novom zakonu opći dio mirovine izračunavat će se sukladno radnom stažu i uplatama doprinosa, a posebni dio (tzv. braniteljski dodatak) koji bi nadoknađivao razliku u iznosu do mirovine ostvarene prema ZOPHBDR-u, isplaćivao bi se iz državnog proračuna.

Branitelji koji su u rat otišli sa 18, 19 ili 20 godina i koji prije rata nisu bili zaposleni, u potpunosti će ovisiti o dodatku iz državnog proračuna koji može biti pun, ali i ne mora. Pojednostavljeno, veliki broj branitelja mogao bi u najcrnjem scenariju ostati bez ičega! To potvrđuju iz resornog ministarstva riječima kako će “visina posebnog dijela (dodatka) pratiti sudbinu državnog proračuna”, što znači da će ga Vlada RH smanjivati ili povećavati ovisno o tome koliko novca ima u državnoj riznici.

Zakon je donesen šutke još prije četiri mjeseca, skrivajući se iza odluke o smanjenju braniteljskih mirovina koja je očito služila samo za odvraćanje pozornosti ionako uznemirenih branitelja. Nevjerojatna činjenica je da su ovaj zakon sasvim slučajno otkrile članice Udruge udovica branitelja Domovinskog rata na jednoj sasvim slučajnoj tribini na kojoj se našao i ministar Mirando Mrsić. Predsjednica ove Udruge Rozalija Bartolić kazala je:

– Za sve se doznalo na sasvim slučajnom sastanku sa ministrom Mrsićem. Kada smo raspravljali o ovom smanjenu od 10%, saznale smo i za ovaj dio o podjeli mirovine na dva dijela. Trudio se dokazati nam kako je to dobar zakon, pa nam je čak i crtao. Zamolile smo ga da napravimo tribinu gdje će on konkretno svima objasniti o čemu se radi – kazala je Vesna Mihaljević, potpredsjednica Udruge.

Ovih dana, točnije 15.04., tribina je i održana. Na njoj se, ipak, ministar Mrsić nije pojavio, ali su njegovi predstavnici potvrdili kako je ovaj zakon prošao saborsku proceduru. Rečeno je kako “svi moramo snositi teret krize”, pa tako i branitelji, udovice i roditelji poginulih branitelja.

 

– Zakon je donesen, ali još razmišljamo kako ga provesti. Svakako, stupa na snagu 01.01.2015.– odgovorili su iz Mrsićevog resora.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist