Aktualno

Branitelji Vlahušiću: Dokad ćemo čekati?

Branitelji Vlahušiću: Dokad ćemo čekati?

Nekoliko je točaka iznešeno na današnjem sastanku gradonačelnika Andra Vlahušića i nešto više od dvadeset branitelja koji su se našli u gradskoj vijećnici.

Između ostalog, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Vlahušić je obećao kako će se iznijeti pokretanje izrade DPU-a ti o prema željama branitelja da istome osnova bude samostojeći objekt.

– Ističem da se DPU mora napraviti prema vašim zahtjevima, također će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća spomenuti izmjena i proširenenje zemljišta sa 14 tisuća kvadrata na više, odnosno na način da svih šezdeset branitelja bude imalo osigurane uvjete, plus što ćemo u to uključiti i komunalnu infrastrukturu. Dakle, prema DPU svaki branitelj će dobiti samostojeći objekt i površine će biti definirane – istaknuo je Vlahušić.

Također je dodao kako Grad Dubrovnik predlaže financiranje nezavisnih pojedinaca uz pomoć kojih će se ubrzati projekt, kao što su pravnici i urbanisti, te zaključio kako Grad pokreće postupak zatvaranja finacijske konstrukcije za rješavanje ovoga problema.

Branitelji su rješenjima Grada Dubrovnika iz 2009. dobili ukupno 14.100 četvornih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta na Nuncijati na kojoj se trebalo zbrinuti 61 obitelj branitelja, invalida Domovinskog rata.

Međutim, gradonačelnik je danas na sastanku iznio, za potrebe zbrinjavanja branitelja invalida i drugih socijalnih slučajeva, brojku od 50 tisuća kvadrata zemlje. Za ta zemljišta plaćenno je 50 tisuća kuna, kreditom sa kamatama od 12 milijuna kuna, dakle za 60 branitelja ukupno je potrošeno 62 milijuna kuna, što bi bilo otprilike milijun po zemljištu, istaknuo je danas na sastanku gradonačelnik.

-Napominjem kako to zemljište mora imati komunalnu infrastrukturu, koja je sama po sebi 15 milijuna kuna, plus što još moramo kupiti jedan kilometar ceste, preciznije 800 metara, koja vodi do tog zemljišta.

-Grad je odlučio svo zemljište osigurati braniteljima, koji su nam na prvom mjestu. Na trenutnom prostoru bit će problematično smjestititi 60 kuća, te mi moramo krenuti u otkup ceste u privatnom vlasništvu. Ukupno gledajući, potrošit će se oko 80 milijuna kako biste vi imali taj obećani vam komad zemlje. Uz to, trebali bi se napraviti i infrastrukturu kao što su vrtići, trgovina, škola i slično. – napomenuo je Vlahušić.

Također je dodao kako su u situaciji da nema nazad.

-Nema alternativnog zemljišta koje vam Grad može ponuditi za sve vas. Sad, da bi ste se mogli uknjižiti, bi trebalo uložiti još oko 20, 25 milijuna kuna. Obećavam vam, do idućeg Gradskog vijeća mijenjamo cijelu građevinsku površinu za rješavanje ove skupine ljudi. Ne možemo vama ići nauštrb ako gledamo vas u odnosu na druge branitelje, moramo vas staviti u istu poziciju – istaknuo je Vlahušić.

Ivica Banović iz tvrtke Trames prisutnima je definirao analizu postojećeg stanja te mogućeg planskog naselja, koje se može dijeliti na 400 kvadrata samostojećeg objekta, 300 dvojnog ili 250 za objekte u nizu.

-Mi ovdje pričamo o strmini na Nuncijati, u osam godina nije napravljeno ništa, i gore nema ništa! Ni infrastrukture ni ničega. Nisam čak siguran ni je li papir u ovih osam godina uopće izvađen iz ladice! – istaknuo je Rafo Sentić, predstavnik branitelja.

Branitelji su Vlahušiću još napomenuli kako stvar djeluje kao da su zbrinuti, dok zapravo sve stoji u mjestu. Branitelje je također zanimalo korištenje prava kredita, kad će se pokrenuti parcelizacije te koliko vremena treba za DPU.

– Prvo se došlo s 14 tisuća kvadrata na 24 tisuće kvadrata, odnosno s 45 branitelja na 60. Neupitno je da je Grad, vi, da ste napravili pogrešku. Vi ste bezobrazni ako kažete kako su branitelji na teret grada! Ispada da smo mi branitelji zadužili grad, oduzeli drugim ljudima. Dok ne vidimo sve crno na bijelo, dok ne zgazimo nogom na to zemljište, neću vjerovati u to.  – napomenuo je jedan branitelj.

-Meni je obećano zemljište prije 13 godina na Babinom kuku, i to je propalo, a sad hoću da mi odgovorite kad točno mogu očekivati ovo na Nuncijati, je li to godina, pet godina? Ja sam dosad za podstanarstvo dao 60 tisuća eura, pa me zanima koliko ću još morati dati! Svatko mi obećava a vrijeme ide – doviknuo je jedan branitelj Vlahušiću.

Vlahušić je odgovorio kako će se na idućoj sjednici gradskog vijeća prenamijeniti odluka o 14 tisuća, no parametri o izradi DPU-a su inputi branitelja.

– Voljni smo vam dati i pravnika koji će vas zastupati. Skratimo zajedno to vrijeme,da se napravi procjena već sada, za osiguranje novca. Napravimo financijsku stranu toga, pa ćemo tehničku, s vama i vašim i našim urbanistima i pravnicima. – zaključio je Vlahušić.
 

Na današnjem sastanku dogovoreno je da će se zemljište dano braniteljima proširiti na svih 50 tisuća kvadrata koliko Grad Dubrovnik posjeduje na Nuncijati kako bi branitelji na njima mogli izgraditi 61 samostojeću obiteljsku kuću, sukladno pravima iz Zakona o braniteljima, a Grad Dubrovnik javne sadržaje te komunalnu infrastrukturu. U najskorijem roku pokrenut će se izrada novog Detaljnog plana uređenja obzirom na je kroz postupak izmjena GUP-a predložena druga lokacija za pristupnu cestu. Osnovu novog DPU-a činit će prava i potrebe budućih stanara.
Tek kada se to napravi, Grad Dubrovnik počet će s otkupom zemljišta za pristupnu cestu, a u drugom koraku i pokrenuti gradnju komunalne infrastrukture. – stoji u priopćenju Grada Dubrovnika.

 

 

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist