Županija

Branitelji iz BiH sutra blokiraju granične prijelaze!

Branitelji iz BiH sutra blokiraju granične prijelaze!

Više od 100 nezadovoljnih hrvatskih branitelja okupilo se u ponedjeljak u Ljubuškom najavivši blokadu graničnih prijelaza u državi. Udruga Zaboravljeni branitelji posljednji je put blokirala nekoliko graničnih prijelaza u kolovozu prošle godine, no prosvjed je završen istoga dana.

“Sad su ljudi odlučni i neće odstupiti. Ništa nije organizirano i nitko neće preuzeti odgovornost. Nasilje neću podržavati niti želimo nasilje. Želimo da se to riješi mirnim putem. SDA i HDZ mogu sve riješiti i oni snose sve posljedice, za dobro i loše”, rekao je za N1 Drago Grbavac, predsjednik Udruge Zaboravljeni branitelji, prenose BiH mediji.

Dodao je da branitelji tri godine traže sastanak s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem koji bi u ponedjeljak trebao posjetiti ovu općinu: “On u tri godine ne može naći 20 ili 30 minuta za istinske borce. On ne želi s nama sastanak”, komentirao je Grbavac.

Vlado Marušić, predsjednik Udruge Zaboravljeni branitelji Zapadnohercegovačke županije, u pozivu na prosvjed je naveo kako voljom vladajućih političkih elita Parlamenta FBiH (SDA,HDZ BiH i SBB) Rezolucija branitelja nije uvrštena u dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 11.04.2017 godine u kojoj su sadržani svi njihovi zahtjevi.

“Branitelji traže pravo na mjesečni braniteljski dodatak i izradu Zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga i objavu popisa korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite uz odvajanje borbenog od neborbenog sektora”, naveo je između ostalog Marušić.

U pozivu se navodi i kako je ministar branitelja Federacije Salko Bukvarević objavio da se u tom registru nalazi 577.000 pripadnika Oružanih snaga FBiH, da je kraj rata i potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma dočekalo 229.000 pripadnika Armije BiH te 37.000 pripadnika HVO-a te da iz toga proizlazi kako je od Daytona do danas u taj registar ubačeno 311.000 pripadnika oružanih snaga.

“Vladajuće političke elite (SDA, HDZ BiH i SBB) ne žele jedinstveni registar pripadnika oružanih snaga i odvajanje borbenog od neborbenog sektora jer će izradom tog registra desetine tisuća lažnih ratnih vojnih invalida, lažnih zapovjednika, lažnih odlikovanih, lažnih udovica, silovanih i lažnih povoljno umirovljenih ostati bez svojih nezasluženih prava iz Domovinskog rata, a vladajuće političke elite ostat će bez svog biračkog tijela ako im se ta nezaslužena prava ukinu. Ni oporbene parlamentarne stranke, SDP, DF, HDZ 1990, Stranka za BiH, A-SDA, Naša stranka i Laburisti, nisu se potrudili uvrstiti Rezoluciju branitelja na sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 11.04.2017. godine, za što također imamo dokaze, a zašto se nisu potrudili neka prosudi njihovo biračko tijelo premda su nam predstavnici tih stranaka obećali da će je uvrstiti, a nisu”, navodi se u priopćenju Udruge Zaboravljeni branitelji.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist