Aktualno

Božićnicu ove godine očekuje 55 posto ispitanika

U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima. Kod nas se umjesto toga ustalila isplata božićnice. U kojoj mjeri ove godine građani očekuju blagdansku ‘nagradu’ i u kojem obliku, istražio je MojPosao na više od 400 ispitanika.

Najpoželjniji su novac, bon za kupovinu ili poklon paket
Ove godine božićnicu očekuje 55% ispitanika, što je više nego prošle godine kada je 50% ispitanika očekivalo božićnicu. Ispitanici koji ne očekuju ‘blagdansku nagradu’ navode da je to iz razloga jer ju nisu niti prije dobivali (37%).

Većina ispitanika, kao i dosadašnjih godina, očekuje novac (83%) i to u prosječnom iznosu od 1.259 kuna što je za 99 kuna manje nego prošle godine. Bon za kupovinu ove godine očekuje 38% ispitanih, dok ih se 23% nada poklon paketu.

U najvećoj mjeri božićnicu ove godine očekuju zaposlenici privatnih tvrtki u pretežno stranom vlasništvu (67%), a zatim zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (59%). Božićnici se najmanje nadaju ispitanici zaposleni u državnim tvrtkama (48%) i hrvatskim institucijama (42%).

Kada je u pitanju veličina tvrtke, božićnici se najviše nadaju zaposlenici srednje velikih tvrtki (59%), zatim velikih tvrtki (58%) pa zaposlenici malih tvrtki (53%).

U 2014. nagrađeni smo u prosjeku s 999 kuna
Prošle godine božićnicu je dobilo 44% ispitanika, što je isto kao i 2013. godine kada je također 44% ispitanika bilo nagrađeno božićnicom.
Tim ispitanicima božićnica je isplaćena u novcu (68%) i to u prosjeku 999,7 kuna. Bon za kupovinu primilo je 46% zaposlenih, a 15% ih je dobilo poklon paket.
Božićnicu u 2014. primili su u najvećoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu (63%), a zatim zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (52%). Božićnicu je dobilo 44% ispitanika zaposlenih u državnim tvrtkama, dok su zaposlenici hrvatskih institucija u najmanjoj mjeri dobili božićnicu (35%).

MojPosao

Pročitajte još

DRAGO LICE IZ TEATRA Napustila nas je glumica Žuža Egrenyi

Dulist

Dubrovčani na prijemu kod predsjednice RH povodom Dana državnosti

Dulist.hr

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista

Dulist