Zanimljivosti

Božićna misa u dubrovačkom zatvoru

Božićna misa u dubrovačkom zatvoru

Božićnu jutarnju misu dubrovački biskup mons. Mate Uzinić služio je u dubrovačkom zatvoru u koncelebraciji sa zatvorskim kapelanom fr. Markom Bobašem. Euharistijskom slavlju nazočilo je tridesetak zatvorenika i djelatnici zatvora na čelu sa upraviteljem Zlatkom Karačićem.

U propovijedi biskup je pokušao nazočnima prenijeti odnos Boga i čovjeka kako bi shvatili da je Đavao koji tjera na grešnost najveći čovjekov neprijatelj naglasivši kako nam mnoge slike i događaji u Starom zavjetu o tome govore.
– Čovjek je često znao u svojoj povijesti odlutati od Boga, ali Bog nikada nije odustajao od čovjeka i uvijek mu je pokušavao pomoći. A vrhunac tih Božjih pokušaja je stvarni ulazak Boga Stvoritelja u našu ljudsku povijest i to u liku Isusa iz Nazareta čije mi rođenje danas slavimo.  On to nije napravio zato što smo mi bili dobri već zato što je on milosrdan, zbog tog što je on, kako nam kaže čitanje dobrostiv, čovjekoljubiv, zbog toga što on čovjeku želi istinsku sreću , istinsku radost i mir – rekao je biskup Uzinić.

Na kraju misnog slavlja biskup Uzinić rekao je kako smatra 'da je zatvor vjerojatno mjesto koje je u današnjem svijetu po simbolici najsličnije onoj štalici u kojoj se rodio Isus Krist i da je upravo tu mjesto u kojem se najbolje može razmatrati o onom prvom Božiću u Betlehemu. Ona štala je ipak bila jedno zabačeno, odbačeno mjesto kao što su to i naši zatvori i doći ovdje i ovdje proslaviti Božić je najbolji način da i ja sam zavirim u ono stvarno otajstvo Božića, u ono što je Bog u Božiću napravio'.

Zatvorenici su na dar dobili anđele koje su pod vodstvom umjetnice Ivane Jovanović Trostmann izradile djevojke iz učeničkog doma 'Paola di Rosa' kao i paket knjiga duhovne literature i molitvenika. Misno slavlje su animirali članovi zbora molitvene zajednice „Dva srca“ iz župe Sv. Križa u Gružu. Susret je završen druženjem uz čaj i tradicionalne prikle.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist