Aktualno

Božić ćemo dočekati na plaži u kratkim rukavima?

Božić ćemo dočekati na plaži u kratkim rukavima?

Zima nam neće tako lako ‘pokazati zube’, a stabilno vrijeme očekuje nas i idućeg, blagdanskog tjedna.

Naime, iako nas tek nekoliko dana dijeli od početka kalendarske zime, pravog zimskog vremena, ističu na portalu Crometeo, nema ni u primislima. Evo i kakva su njihova predviđanja:

– Nema sumnje da izostanak hladnog vremena pogoduje kućnim proračunima jer se manje troši na grijanje, no koliko je neobično duga i izražena natprosječna toplina zdrava za ljude i prirodu, tek ćemo vidjeti. Stabilni prosinački dani samo su nastavak stabilnog razdoblja koje nas prati od studenog. I studeni i prosinac poznati su po učestalim ciklonama, tj. nestabilnom vremenu, no ove godine oba mjeseca i u većem dijelu Europe i Sjeverne Amerike dominantno su pod utjecajem snažnih i toplih zapadnih visinskih strujanja pa za sada ozbiljnije zime nema. U većem dijelu Sredozemlja pa tako na našem području, kontinuirano se obnavlja polje visokog tlaka zraka pa nas prati stabilno vrijeme bez oborina. Zbog više čimbenika, ovako dugi niz stabilnih dana zna producirati maglu, sumaglicu i niske oblake koji se na nekom području mogu duže zadržati. Da smo u hladnijem dijelu godine svjedoče tek noćne i (rano)jutarnje temperature zraka, osobito u unutrašnjosti. Tamo su se minimalne vrijednosti mjestimice spuštale i do hladnih -7°C, i to na standardna 2 metra iznad površine tla. Pri samom tlu bilo je i hladnije. Dani su na kopnu prohladni, a na Jadranu natprosječno topli.

U novom tjednu ništa nova! Postojana anticiklona i dalje će “carevati” iznad našeg dijela Europe, donoseći nam nastavak stabilnog vremena uz temperature zraka koje će danju i dalje biti više od normale za ovaj dio godine.
Prema današnjim prognostičkim materijalima, ni u nadolazećem tjednu nema promjene vremena. Mogućnost ostvarenja prognoze je značajna. Sve do Božića anticiklona će održavati stabilno vrijeme, tek ponegdje uz jutarnju maglu. Temperature zraka će biti značajno više od normale za dio godine. Ne samo da je izgledno da Badnjak i Božić neće donijeti hladnoću i snijeg, već bismo ga mogli proslaviti na plažama u kratkim rukavima – zaključuju na portalu Crometeo.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist