Natrag
19.3.2019 16:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

Boškovićevo umijeće diplomacije

13.10.2011 @ 8:02 Andrea Falkoni Račić Kultura
6;6

Podijelite:

Knjiga ''Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike'' autora Stjepana Špoljarića predstavljena je u Kneževu dvoru.

Knjiga, koja obrađuje pet Boškovićevih diplomatskih misija u službi Dubrovačke Republike, pripremljena je u Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH kao prilog obilježavanju 300-te obljetnice Boškovićeva rođenja.

Tiskana je u dva dvojezična izdanja – hrvatsko-francuskom i hrvatsko-engleskom, uz potporu Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH.

Knjiga obrađuje 5 slučajeva u kojima je Bošković kao priznati svjetski znanstvenik iskazao zadivljujuće diplomatsko umijeće u njihovom rješenju u korist Dubrovačke Republike. Prvi slučaj odnosi se na makedonsku regimentu kada Senat moli Boškovića za pomoć u traženju potpore papinske diplomacije.

U slučaju francuskog državljanina Louisa Vianija koji u dubrovačkoj luci gradi brod, Bošković pregovara s papom Benediktom XIV i francuskim veleposlanikom grofom De Stainvilleom kako bi otklonio sumnje Velike Britanije da je Dubrovačka Republika stala na stranu Francuske u Sedmogodišnjem ratu.

U slučaju francuskog konzula u Dubrovniku Le Mairea, Bošković djeluje u ulozi izvanrednog dubrovačkog veleposlanika u Parizu sa zadatkom da ishodi konzulov opoziv. U slučaju ruskog ultimatuma Bošković traži posredovanje poljskog kralja Stanislava II. Poniatowskog sa Ruskim Carstvom. Tijekom kasnog pariškog razdoblja 1774. – 1776. Boškovć vodi uspješne pregovore s francuskim ministrom vanjskih poslova grofom de Vargennesom i ministrom mornarice de Boynesom o usuglašavanju francusko-dubrovačkog trgovačkog ugovora kojim je Dubrovniku priznat status luke na zapadnom Mediteranu.

Na predstavljanju su govorili autor Stjepan Špoljarić, ravnatelj Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mladen Andrlić, predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez te dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. 

Predstavljanje knjige organizirali su dubrovački ogranak Matice hrvatske, Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Grad Dubrovnik.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana