Natrag
24.4.2019 06:12

facebook

twitter

google

rss

dulist

Borisovi razgovori s čeljadi Grada

25.2.2012 @ 14:32 Barbara Đurasović Kultura
12;12

Podijelite:

Knjiga „Grad u điru“ predstavljena je danas u Kino dvorani VISIA 3D.

Riječ je o još jednom djelu našeg sugrađanina Borisa Njavra koji je u knjizi simboličnog naziva sakupio i obradio razgovore s 230 Dubrovčana, koje je vodio zadnjih desetak godina, i koje je objavljivao u lokalnim dubrovačkim tjednicima. Svaki od tih razgovora autentična je priča o životu Grada i podsjetnik na noviju dubrovačku povijest, kroz razmišljanje puka.

Knjiga je to koja na 500 stranica i sa oko 300 fotografija govori o dubrovačkom puku i njegovu životu, koji se odvija na gradskim ulicama, mimo onih protokolarnih događaja, visoke kulture i politike i naravno elitnog turizma. A koliko je zanimljiva, dovoljno svjedoči odaziv Dubrovčana na današnju promociju knjige.

– Knjiga je to razgovora s čeljadi Grada, grada s veliko G, koji je prepoznatljiv motiv za stvaranje, jedinstvo oltara i pučke pjace kao i špokarija- istaknuto je na današnjoj promociji, na kojoj su ulomke iz razgovora, čitali članovi glumačke družine „Kolarin“.

– Priče su to mimo statistike dolazaka i noćenja, šporkih pjata i turističkih menia, one su po strani, u betulama koje stranci jedva zapažaju, u sporednim ulicama – dodao je Sebastijan Vukosavić.

– Žalosno je da da se svi sugovornici slažu u jednom, a to je da ovaj Grad nije ono što je bio – istaknuo je uvodno Vedran Benić dodavši:

– Na primjeru ovoga Grada kapitalizam je pokazao svoje komparativne prednosti pred socijalizmom. U  doba socijalizma bile su dvije velike pobune Dubrovčana. Prvi put kada je potjerana pjaca iz grada, pa je tete Luce Juvančić uspjela vratit pjacu, a drugi put kad se pokušalo isprazniti dubrovačke palače i u njih useliti turiste.

Onda se digla velika halabuka i nastala je genijalna parola „Turisti u Pustijernu, građani u gustjernu“. 30 godina poslije sve se to dogodilo, i tako nema više one stare pjace, sve više palača u Gradu je prazno i u njih su uselili neki drugi ljudi. Odnosno nisu uselili nego dođu samo ljeti – dodao je Vedran Benić naglasivši kako je ova knjiga dragocjena jer donosi živo tkivo Grada čiji duh čine upravo ljudi.

U programu promocije, sudjelovali su i Sebastian Vukosavić, Tomislav Šuljak, članovi glumačke družine ''Kolarin'', Jakša i Ivana Zedniček. Knjigu ''Grad u điru'' Borisa Njavra, objavila je udruga ''Nazbilj'', a grafički ju je uredio i priredio Nedim Meco. 
 

Komentari

O autoru: Barbara Đurasović


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana