Politika

BORBA PROTIV SIROMAŠTVA HSU predlaže: ‘Ove se građane treba osloboditi plaćanja pristojbe HRT-a’

BORBA PROTIV SIROMAŠTVA HSU predlaže: 'Ove se građane treba osloboditi plaćanja pristojbe HRT-a'

Hrvatska stranka umirovljenika proglasila je 2020. godinom intenzivne borbe protiv siromaštva te za zaštitu umirovljeničkih prava. Sukladno tome, Olga Muratti, članica Predsjedništva HSU-a i predsjednica dubrovačkog HSU-a te Cvijeto Cvjetković, predsjednik ŽO HSU DNŽ na konferenciji za medije ovog četvrtka govorili su o Prijedlogu dopune Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji kojeg su u saborsku proceduru uputili njihovi zastupnici Silvano Hrelja i Tomislav Žagar. Pitaju se je li sadašnji iznos pristojbe HRT realan i opravdan?
-HRT pristojba jedan je od elemenata koji najugroženije kategorije društva dodatno osiromašuje. Petina stanovništva Hrvatske već je na rubu siromaštva. Da bismo to unaprijed spriječili uputili smo prijedlog dopuna zakona ukazujući na činjenicu da je Nadzorni odbor HRT-a donio Zakon o naplati HRT pristojbe 12. listopada 2015. godine te je u tom zakonu kazano da svi oni umirovljenici koji su na taj dan imali ispod 1500 kuna mirovinu, imali su naknadu HRT-a od 40 kuna, a ostali 80 kuna. Protivimo se takvoj odluci jer diskriminira iz više razloga. Ne može se odnositi samo na umirovljenike, već na sve one koji imaju niska primanja. Mi jesmo HSU, ali mi želimo brinuti i o onim najsiromašnijima – rekla je Muratti.
Dodajmo i kako je krajem 2019. godine HSU organizirao akciju prikupljanja potpisa protiv poskupljenja dopunskog osiguranja i za povećanja cenzusa. Prikupili su više od 50 tisuća potpisa, a nakon toga su uputili u saborsku proceduru prijedlog Zakona kojom traže da se nakon 15 godina cenzusi dopunskog zdravstvenog osiguranja promijene i tako promijenjeni redovito usklađuju.
Inače, prema važećem Zakonu o HRT-u, svi vlasnici prijemnika obveznici su plaćanja mjesečne pristojbe temeljene na prosječnoj plaći i iznosi 80 kuna. Poručuje HSU da mjesečna pristojba mora sadržavati i socijalnu dimenziju i biti sukladna njihovim traženim cenzusima koji se odnose na dopunsko zdravstveno osiguranje jer su tako utvrđeni cenzusi znatno realniji i pravedniji.
Prema Zakonu o HRT-u, pretplata iznosi 1,5 posto osnovice prosječne hrvatske plaće umjesto da se za umirovljenike osnovica za izračun temelji na iznosu prosječne hrvatske mirovine. Obzirom da prosječna plaća u RH trenutno iznosi 6 tisuća kuna, a prosječna mirovina 2,500 kuna, prema takvom bi izračunu pristojba za umirovljenike iznosila samo 38 kuna, umjesto dosadašnjim 80 kuna. Predlažu da vlasnici prijamnika, samci, čiji mjesečni prihod nije veći od 2340 kuna te članovi kućanstva čiji mjesečni prihod nije već od 1830 kuna plaćaju pristojbu HRT-u iznosu od cca 40 kuna. Također, da se svi građani s mjesečnim prihodima do 1500 kuna u cijelosti oslobode plaćanja mjesečne pristojbe HRT-u. Sada ga plaćaju navedenih 40 kuna.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist