Aktualno

Bolnicu preuzima država!

Bolnicu preuzima država!

Dubrovačko-neretvanska županija u idućoj godini izgubit će kontrolu nad Općom bolnicom Dubrovnik.

Naime, Zakon o sanaciji javnih ustanova, izglasan početkom procinca u Hrvatskom saboru, stupa na snagu od 1. siječnja 2013. godine. Prema tom zakonu, sve ustanove koje imaju gubitke ili račune ne plaćaju u zakonskom roku od šest mjeseci dužne su u roku od mjesec dana takve dugove podmiriti. Odnosno, županijske vlasti koje upravljaju bolnicama, u našem slučaju Dubrovačko-neretvanska županija, sanaciju imaju provesti u svojoj režiji.

Ukoliko u tome županijska vlast ne uspije, Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije dužna je u roku od mjesec dana podnijeti Vladi RH prijedlog sanacije bolnice. Također, dužna je odluku o sanaciji i predaji upravljačkih prava dostaviti Ministarstvu zdravlja. Uz to, morat će dostaviti i popis vjerovnika sa svim iznosima nepodmirenih obveza s predviđenim rokovima plaćanja, kao i objašnjenjima o genezi duga.
 
Stiže sanacijski upravitelj?
 
Kako stoji u freško donesenom Zakonu, sanacija javnih ustanova provodi se zbog „postizanja financijske stabilnosti javnih ustanova i jačanja odgovornosti u njihovom upravljanju te time povećanja kvalitete i efikasnosti u pružanju javnih usluga“. Prema najavama iz Ministarstva zdravlja, očekuje se kako će Zakon, nakon preuzimanja županijskih bolnica, pomoći u provedbi reforme bolničkog sustava po načelu regija.

Tako bi ubuduće Hrvatska trebala imati glavne bolničke regionalne centre te lokalne bolnice koje bi se trebale međusobno povezivati, ali i specijalizirati u onim odjelima u kojima su najbolje.
Država, koja je u proračunu Ministarstva financija za tu namjenu pripremila milijardu kuna, mogla bi sa sanacijom dubrovačke bolnice krenuti već u veljači, pri čemu je bitno istaknuti kako će Županija predajom upravljačkih prava državi bez kontrole nad bolnicom ostati ne samo tijekom postupka sanacije, nego i dvije godine nakon uspješno dovršene sanacije.

Bolnicom bi, umjesto sadašnjeg ravnatelja Branka Bazdana, trebali upravljati sanacijski upravitelj i tročlano sanacijsko vijeće u čijem sastavu će biti predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva financija i OB Dubrovnik. Sanacijski upravitelj i vijeće imat će tolike ovlasti da će kroz mjere reorganizacije i racionalizacije poslovanja odlučivati i o broju zaposlenih te visini plaća, a svi troškovi sanacijskog postupka, koji ne bi trebao trajati duže od godine dana, financirat će se iz državnog proračuna.

Po uspješnoj sanaciji bolnice upravljanje će biti vraćeno Županiji, ali će po Zakonu o financijskom poslovanju Opća bolnica biti dužna sve svoje obveze plaćati u roku 60 dana.
 
Bazdan bez komentara
 
Inače, dugovi Opće bolnice Dubrovnik prema dobavljačima, koji navodno iznose oko 100 milijuna kuna, sigurno prelaze taj rok i postoji velika mogućnost da bolnica neće u mjesec dana uspjeti isplatiti sva potraživanja.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Branko Bazdan nije se htio izjasniti na ovu temu, već nas je uputio na vlasnika, Dubrovačko-neretvansku županiju, odnosno župana Dobroslavića. Ipak, uvjeren je da u OB Dubrovnik neće doći do ukidanja odjela.

– To ne bi trebalo doći u pitanje. Mi odskačemo od ostalih bolnica u Hrvatskoj. Zbog zemljopisnog položaja smo jedina bolnica udaljena 250 kilometara,odnosno tri i pol do četiri sata do prvog kliničkog bolničkog centra. Po pravilu 'zlatnog sata' za spašavanje ljudskog života, prisiljeni smo samostalno razvijati neke djelatnosti. Ne mislim da će se to mijenjati, čak i ako se dogode ikakve promjene – rekao je Bazdan.

Podsjetimo, o ovoj temi duList je pisao još dok je Zakon bio na razini prijedloga. Tada je župan Nikola Dobroslavić izjavio kako država prema županijskim bolnicama postupa „potpuno krivo“. Ni danas nema drukčije mišljenje.

– Prvo ćemo pogledati što Zakon propisuje. Kad je zakonodavac predlagao rješenje, mi s njim nismo bili suglasni, ali ćemo vidjeti kako dalje. Kad utvrdimo koje su posljedice za bolnicu i županiju, onda ćemo zauzeti stav – izjavio je za duList župan Nikola Dobroslavić, koji smatra da se kroz postupak sanacije vrši centralizacija sustava, koja ne vodi ničemu.
 
Župan: Oni su i stvorili dug
 
– Ako je Zakon donešen, naravno da ga kao legalisti moramo poštivati. Na koji način ćemo se uskladiti sa Zakonom vidjet ćemo, hoćemo li pristati na sanaciju ili tražiti druga rješenja. Konačno, ti dugovi su naslijeđeni od bivših ravnatelja, koji, usput rečeno, nisu bili politička opcija kojoj mi pripadamo. Ovi koji sad donose takva rješenja zapravo su upravljali bolnicom i stvorili najveći dio duga. U svakom slučaju naša odluka bit će u korist naših sugrađana i u interesu Županije – kazao je Dobroslavić.

Županija bi tako mogla izgubiti Opću bolnicu Dubrovnik na nekoliko godina. Minimalno na tri, odnosno od početka sanacije koja bi se trebala provoditi u roku od godinu dana do postsanacijskog roka od dvije godine. Naravno, sve pod uvjetom da se za sanacijskog upravitelja i za članove sanacijskog vijeća postave/izaberu sposobni, a ne podobni. Ostaje pitanje zašto se prvo ne provede restrukturiranje, a zatim sanacija? Jer, samom sanacijom se ne mijenja narav sustava u kojem su dugovi nastali i narasli do neba.

Opet će se potrošiti novac, a pravo riješenje se neće pronaći. Također, vrijedi se zapitati zašto se iz špaga stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje navodno prelije doprinosa za zdravstvo u iznosu od 40 milijuna kuna, a pri čemu se Županiji vraća svega 20 milijuna. Možda bi se zadržavanjem cjelokupnog iznosa mogao osmisliti sanacijski program po kojem bi se dug OB Dubrovnik kroz nekoliko godina mogao početi smanjivati.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist