Natrag
20.2.2019 00:22

facebook

twitter

google

rss

dulist

Bolnica bez lijekova od 1. travnja

30.3.2012 @ 11:11 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Općoj bolnici Dubrovnik od 1. travnja će se zbog duga drastično ograničiti isporuka lijekova i medicinskog materijala.

Dubrovačka bolnica dijeli sudbinu 17 hrvatskih bolnica kojima će, zbog nekoliko stotina milijuna kuna duga i računa koji nisu plaćeni više od petsto dana deset hrvatskih veledrogerija od 1. travnja smanjiti ili prekinuti isporuku lijekova, donosi HRT.

To nam je potvrdio i ravnatelj OBD Branko Bazdan dodavši kako su, kao i ostalih 16 bolnica u Hrvatskoj, dobili dopis kojim su obaviješteni da će im se drastično ograničiti isporuka robe i medicinskog materijala.

O tome je Bazdan odmah obavijestio Ministarstvo zdravlja, dubrovačko-neretvanskog župana, te HZZO, sazvana je i hitna sjednica Upravnog vijeća OBD, a ostvaren je i kontakt s veledrogerijama.

Na pitanje koliki je dug dubrovačke Bolnice prema veledrogerijama, Bazdan odgovara kako on čini 70 posto ukupnog duga bolnice, a takva je situacija i u ostalim bolnicama s kojima naša dijeli istu sudbinu.
Trenutno se očekuje reakcija i nadležnog ministarstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. No, Bazdan za našu bolnicu ima prijedlog rješenja.

Naime, dubrovačka Bolnica od HZZO-a potražuje 13 milijuna kuna, pa Bazdan ima prijedlog da se to riješi cesijama s dobavljačima, s čime bi veledrogerije bile zadovoljnije za neko vrijeme.
– U sljedećih 15 do mjesec dana naći će se neko rješenje. Mi smo već pokrenuli sve kako bismo štedjeli na potrošnji lijekova i medicinskog materijala, naravno tamo gdje to može. Pripremamo se na to da bolnica posluje sa što manje loših reperkusija – ističe Branko Bazdan, dodavši kako je situacija teška u cijeloj Hrvatskoj, a bez većeg angažmana ministarstva i HZZO-a stanje se neće popraviti.

Uz dubrovačku bolnicu bez lijekova i materijala ostat će i bolnice u Osijeku, Čakovcu, Novoj Gradiški, Puli, Šibeniku i Varaždinu te u zagrebačkoj bolnici u Rokfelerovoj i na Svetome Duhu.
Kako donosi HRT, iz prekida isporuke bit će isključeni lijekovi za dijalizu, trudnice i stanja u kojima je ugrožen život, ali se neće isporučivati potrošni materijal, što će utjecati na povećanje lista čekanja. Nadalje se ističe kako će količina lijekova u isporuci za bolnice ovisiti o iznosu koji je plaćen prethodni mjesec.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana