Aktualno

Bolnica bez lijekova od 1. travnja

Bolnica bez lijekova od 1. travnja

Općoj bolnici Dubrovnik od 1. travnja će se zbog duga drastično ograničiti isporuka lijekova i medicinskog materijala.

Dubrovačka bolnica dijeli sudbinu 17 hrvatskih bolnica kojima će, zbog nekoliko stotina milijuna kuna duga i računa koji nisu plaćeni više od petsto dana deset hrvatskih veledrogerija od 1. travnja smanjiti ili prekinuti isporuku lijekova, donosi HRT.

To nam je potvrdio i ravnatelj OBD Branko Bazdan dodavši kako su, kao i ostalih 16 bolnica u Hrvatskoj, dobili dopis kojim su obaviješteni da će im se drastično ograničiti isporuka robe i medicinskog materijala.

O tome je Bazdan odmah obavijestio Ministarstvo zdravlja, dubrovačko-neretvanskog župana, te HZZO, sazvana je i hitna sjednica Upravnog vijeća OBD, a ostvaren je i kontakt s veledrogerijama.

Na pitanje koliki je dug dubrovačke Bolnice prema veledrogerijama, Bazdan odgovara kako on čini 70 posto ukupnog duga bolnice, a takva je situacija i u ostalim bolnicama s kojima naša dijeli istu sudbinu.
Trenutno se očekuje reakcija i nadležnog ministarstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. No, Bazdan za našu bolnicu ima prijedlog rješenja.

Naime, dubrovačka Bolnica od HZZO-a potražuje 13 milijuna kuna, pa Bazdan ima prijedlog da se to riješi cesijama s dobavljačima, s čime bi veledrogerije bile zadovoljnije za neko vrijeme.
– U sljedećih 15 do mjesec dana naći će se neko rješenje. Mi smo već pokrenuli sve kako bismo štedjeli na potrošnji lijekova i medicinskog materijala, naravno tamo gdje to može. Pripremamo se na to da bolnica posluje sa što manje loših reperkusija – ističe Branko Bazdan, dodavši kako je situacija teška u cijeloj Hrvatskoj, a bez većeg angažmana ministarstva i HZZO-a stanje se neće popraviti.

Uz dubrovačku bolnicu bez lijekova i materijala ostat će i bolnice u Osijeku, Čakovcu, Novoj Gradiški, Puli, Šibeniku i Varaždinu te u zagrebačkoj bolnici u Rokfelerovoj i na Svetome Duhu.
Kako donosi HRT, iz prekida isporuke bit će isključeni lijekovi za dijalizu, trudnice i stanja u kojima je ugrožen život, ali se neće isporučivati potrošni materijal, što će utjecati na povećanje lista čekanja. Nadalje se ističe kako će količina lijekova u isporuci za bolnice ovisiti o iznosu koji je plaćen prethodni mjesec.
 

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist