Aktualno

Bolji smo od državnog prosjeka

Bolji smo od državnog prosjeka

Rashodi gospodarstva DNŽ pokazuju pad od 0,1 posto, no nešto su bolji nego u Republici Hrvatskoj, 1,1 posto i to prvenstveno u turizmu i gospodarstvu – istaknula je Terezina Orlić, predsjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Dubrovnik, na današnjoj sjednici HGK.

Ukupni prihodi gospodarstva povećani su za 1,5 posto, djelatnosti povećanja smještaja, pripreme hrane, usluga i slično ostvaruju povećanje u odnosu na predhodno razdoblje.

Djelatnosti kao što su rudarstvo i vađenje te prerađivačka industrija bilježe pad, a djelatnosti pružanja smještaja i pripadajućih usluga povećanje. – Moram napomenuti kako usluge prijevoza i skladištenja bilježe izuzetan pad – ističe Orlić.

– Obično se, što se tiče bruto dobitka i gubitka, odnosno razlike ukupnih prihoda i rashoda, županija uspoređuje s Republikom Hrvatskom, te na neki način uvijek kaskamo za njima. A sad možemo istaknuti bruto dobit gospodarstva kao povećanu za 28, 5 posto – dalje je naglasila Orlić.

Nezaposlenost se povećava, te je prosječna neto plaća u gospodarstvu županije niža od iste u Hrvatskoj za 7,2 poena. Ona je na nivou županije povećana za 9,8 posto, što se posebno očituje u zanimanjima srednje i više stručne spreme – ističe Orlić. Plaće su gotovo jednake kao u predhodnom usporednom razdoblju.

– U sažetku, rezultate poslovanja iskazalo je 3070 trgovačkih društava ili 104 više nego u istom razdoblju prošle godine, naglašavam kako je ukupan prihod povećan za 1,5 posto, dok su rashodi zadržani na razini prošlogodišnjeg razdoblja. Što se tiče zaposlenosti, na razini je prošlogodišnjeg razdoblja, a negatian trend pokazao se u građevinarstvu, i to zato što je u toj grani gospodarstva posao izgubilo 1500 ljudi, zato ga posebno ističem. No, moramo imati na umu kako je ovo rezime devetomjesečnih rezultata, a za kraj godine moramo vidjeti kako će to izgledati, s obzirom da se radi i o tri mjeseca rada nakon turističke sezone – zaključila je Orlić.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist