DuList IN

BOGATE USPOMENE Dubrovčani prepuni dojmova s putovanja u Perastu

BOGATE USPOMENE Dubrovčani prepuni dojmova s putovanja u Perastu

Čak 28 Dubrovčana zaputilo se proteklog tjedna na zanimljivu duhovnu obnovu u Perastu u organizaciji agencije Divine Dubrovnik Travel (kojoj je ovo bilo prvo putovanje). Obnova je trajala od 24. do 27. listopada, a osim desetak zanimljivih tema duhovnih razmatranja, uključila je i obilaske mjesta u našem susjedstvu nadaleko poznatih po crkvama, samostanima, mjestima mira…

Konkretno, u ‘Zaljevu hrvatskih svetaca’ čak je 20 katoličkih i dvije pravoslavne crkve! Dubrovčani su tako već u četvrtak uživali u samostanu svetog Antuna, izgrađenom daleke 1679. godine uz pomoć donacija obitelji Mazarovića, a koji je ovih nekoliko dana bio dom svima koji su se zaputili na ovu jedinstvenu avanturu. Zanimljivo je spomenuti kako je samostan u svojim počecima pripadao franjevcima, no u dvadesetom stoljeću on postaje sjedištem Reda sestara Služavki Malog Isusa, što je tek dio bogate kršćanske povijesti ovog kraja kojoj su naši putnici svjedočili tijekom ispunjenih četiri dana. U samostanu Sv. Antuna u Perastu održana je duhovna obnova ‘Isuse hvala Ti što sve činiš novim’, pod vodstvom vlč. mr. Marinka Barbiša, rektora Svetišta Gospe Goričke s otoka Krka. Petak je bio u znaku svete Mise, predavanja na temu duhovne obnove – neke od njih su ‘Božja ljubav’, ‘Misterij zla, patnje, grijeha i krivnje’, ‘Teologija križa, oprost i spasenje’, Obraćanje i vjera’… Te mnoge druge svakodnevne životne teme. Nakon ugodno ispunjenog petka, sunčana subota bila je rezervirana za prijevoz do najpoznatije točke Boke kotorske, fascinantnog otočića Gospe od Škrpjela, kojeg neki sasvim ispravno nazivaju i ‘srcem Boke’. Otok i kapela izgrađeni su u znak zahvalnosti Gospi za ozdravljenje jednog od dvojice braće koji su na tom mjestu pronašli Gospinu sliku. Crkvu povjesničari umjetnosti nazivaju ‘Hrvatska Sikstina’, posvećena je Marijinom Uznesenju te je stoga, osim 22. srpnja, na otoku posebno svečano 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe.

Naši putnici subotu su završili uz predavanja na teme duhovne obnove, večeru te klanjanje.

— Prilikom posjete muzeja i crkve Gospe od Škrpjela na istoimenom otoku, don Srećko Majić, župnik Perasta, nam je iscrpno predočio bogatu hrvatsku i katoličku baštinu svetišta sagrađenog 1452. godine, gdje se časti Gospina slika čija svjedočanstva govore o velikim milostima koja su se dogodila na tome ili nekim drugim mjestima, a povezana s ovim istoimenim otočićem ispred Perasta – istaknula je Renata Karlić, vlasnica Divine Dubrovnik Travel, simpatična voditeljica ovog putovanja.

Nedjelja je bila posvećena izletu u Herceg Novi te Svetoj misi u Jeronimovoj crkvi, izgrađenoj na tlu srušene katoličke parohijske crkve posvećene svetom Jeronimu, zaštitniku grada, 1856. godine. U njoj se nalaze djela jednog od najvećih baroknih slikara, Peraštanina Tripa Kokolje.

— Na povratku nas je u Herceg novom dočekao don Siniša Jozić, mjesni župnik te se slavila Sveta misa u crkvi Svetog Jeronima. Tu se i nalazi krstionica u kojoj je kršten Sveti Leopold Mandić. Don Siniša nas je upoznao s povijesnim činjenicama crkve i predočio život ovog velikog hrvatskog svetca ispovjednika, koji je cijeli život čeznuo za svojim krajem i zalagao za ekumenizam – dodaje gospođa Renata.

Obogaćeni onim što su vidjeli i doživjeli, vjernici dubrovačkog kraja imali su zajednički ručak nazvan ‘Agape’. Tako je, nakon ugodnih nekoliko dana duhovne obnove, bilo je vrijeme za putovanje prema Konavlima u posjetu restoranu Monković te odlazak kući, prepun dojmova i obećanja kako će se ova drago društvo sigurno još koji put sastati. Želja gospođe Renate, otkrila nam je nakon putovanja, svakako je još druženja s ovim dragim putnicima, bilo na putovanjima ili jednostavno, duhovnim druženjima u našem gradu. Zanimljivo je dodati i to kako je gospođa Renata u znak zahvalnosti darovala Svetog Vlaha, parca grada Dubrovnika vlč. Marinku Barbišu. Predivno iskustvo stečeno na ovom putovanju i činjenica da su Hrvati Crne Gore pred nestajanjem, potiče na posjet kulturnih i sakralnih objekata ovog kraja, jer Hrvati Boke kotorske baštinici su bogate kulturne baštine, složit će se putnici-namjernici polako skupljajući dojmove iz ovog bliskog nam kraja.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist