DuList IN

BOGATA ZAVRŠNICA FESTIVALA DOBRE HRANE Jeste li spremni za Dubrovačku trpezu?

BOGATA ZAVRŠNICA FESTIVALA DOBRE HRANE Jeste li spremni za Dubrovačku trpezu?

Good Food festival ulazi u svoju završnicu koju će obilježiti tradicionalna humanitarna Dubrovačka trpeza na Stradunu u nedjelju u 12 sati.

Udruga Deša priprema radionicu spravljanja paradižota, a Moja kuhaona d.o.o. prezentaciju i kušanje jela s bundevom. Cocktail Academy Dubrovnik održat će radionicu pripreme koktela, a Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić radionicu naslovljenu ‘Topli marcipan, kolač Držićevog doba’. Festival će završiti u Dubrovačkoj pivovari gdje će se održati zanimljivo događanje ‘Street food and beer’ uz najbolje dubrovačko pivo, street food restorana Porat i glazbu benda Valetudo.

Sav prihod tradicionalne Dubrovačke trpeze namijenjen je za Udrugu za Down sindrom Dubrovačko – neretvanske županije i Udrugu za osobe s intelektualnim teškoćama ‘Rina Mašera’. Uz simbolične cijene bonova koji će se prodavati od 10 sati, moći će se uživati u brojnim delicijama dubrovačkih ugostitelja i u kušanju vina konavoskih i peljeških vinara. Bon za hranu će koštati 35 kuna, a bon za piće 15 kuna. U prigodnom programu koji će voditi Ivica Puljić, nastupit će KUD sv. Juraj Osojnik i Klapa Subrenum, i to već s početkom u 11 sati, dok će svečano otvorenje Trpeze uslijediti u podne. Organizatori Dubrovačke trpeze, uz Turističku zajednicu grada Dubrovnika su i Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko neretvanske županije, Ceh ugostitelja te Turističko ugostiteljska škola Dubrovnik.

Humanitarna udruga Deša bit će domaćin još jedne radionice pripreme tradicionalnih slastica koja će posljednji dan Good Food Festivala biti posvećena paradižotu. Početak je u 10 sati. Paradižot je slastica koja se može napraviti od sastojaka koji se uvijek mogu naći u kuhinji, kad se iznenada najave gosti ili netko od ukućana zaželi nešto slatko. Dobro ohlađen i obogaćen mirisima i aromama limuna, kanjele (cimeta), likera ili posut mrvicama čokolade predstavlja pravi užitak.

Pravi užitak bit će ponovno sudjelovati na još jednoj radionici koju priprema Moja kuhaona d.o.o. iz Zagreba od 11 sati u TIC-u Pile. Voditeljica radionice koja će se baviti jelima s bundevom je Sandra Rončević uz asistentice Karmelu Karlović i Sanju Mikša. Učit će se kako se sprema gusta juha od bundeve i suhih vrganja, kako umijesiti njoke od bundeve poslužene u umaku od maslaca i kadulje te kako napraviti sočni i aromatični bundevasti tiramisu. I to ne samo naučiti, već i degustirati!

Novost u ovogodišnjem programu rezervirana za posljednji dan festivala je radionica pripreme koktela u organizaciji Cocktail Academy Dubrovnik koja će se održati od 15 do 17 sati na adresi Iva Vojnovića 32. Voditelj radionice je Frano Stjepović, voditelj HUB-a. Cocktail Academy Dubrovnik djeluje u sklopu Hrvatske udruge barmena, a posebno za Good Food Festival organizira radionicu pripreme alkoholnih i bezalkoholnih barskih mješavina. Program festivalskih radionica zaključit će Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić radionicom ‘Topli marcipan, kolač Držićevog doba” u 17 sati, u TIC-u Pile. Prema legendi Mleci su donijeli marcipan u Dubrovnik kao znak zahvalnosti u čast slobodne trgovine. Oni su tu slasticu nazivali kruh sv. Marka-Marcipanis. Čuveni dubrovački pisac Marin Držić spominje marcipan, a na ovoj radionici bit će predstavljena i starija i modernija verzija toga kolača.

Peti Good Food Festival završit će u Dubrovačkoj pivovari događanjem ‘Street Food & Beer’ koje počinje u 19 sati. Street food je u trendu, ali to nasreću više nije sinonim za nezdravu, brzu hranu. Danas je ulična hrana kvalitetna, zanimljiva, uključuje inovativan način pripreme tradicionalnih jela. Tome pridonosi neformalna atmosfera na ulici koja je zanimljiva, dinamična i otvara apetit. Dubrovačka pivovara i restoran Porat u okviru Good Food Festivala predstavljaju svoju verziju ulične hrane, nezaobilazno craft pivo te uz glazbu omiljenog dubrovačkog benda Valetudo.

Pročitajte još

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

RESTORAN ORSAN Već od subote tradicionalni klasici i noviteti u prepoznatljivom ambijentu

Dulist

Dubrovački zet najavio predstavu o kraljici estrade – Seve nacionale

Dulist