Aktualno

BOGAT PROGRAM Što vas sve čeka na Dubrovačkom karnevalu?

Svečanu najavu programa ovogodišnjeg Dubrovačkog karnevala u petak ujutro održao je zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, u pratnji zamjenice gradonačelnika Jelke Tepšić, direktorice Turističke zajednice Dubrovnik Romane Vlašić i vlasnice Galerije Artur Tee Batinić.

– Imamo jako puno događanja s kojima počinjemo danas, a pravo otvaranje imat će i jedan mali scenarij. Župski karnevo je ove godine de facto postao dijelom našeg karnevala, jer i oni također imaju jednu tradiciju maškaravanja. Udarni dio karnevala počinje u petak s Danom dubrovačkih dječjih vrtića, njihovom maškaratom, predstavljanjem i nagradama. Kao jednu novost od prošle godine radimo jednu posebnu maškaratu u Mokošici, uz pomoć Le Petit Festivala, u organizaciji OŠ Mokošica, koja će biti sljedeću subotu u 3 sata, uz malu povorku – najavio je Katičić.

Osim novog sadržaja, ultimi karnevala doživjeli su jednu promjenu.

– Ono što je novo su Ultimi od mladih maškara. Htjeli smo da sve one male maškare od vrtićke i školske dobi dožive priliku maškaravat se i uživati u ovim ludim danima. Ultimi se konačno nakon dugi niz godina vraćaju u Gradsku kavanu, na tradicionalnu zabavu na koju svi vi koji se volite maškarati idete. Imamo i Ultime od mladih maškara koje će biti u Revelinu uz Maju Šuput – istaknula je Vlašić.

– Iz godine u godinu rastu programi i broj sudionika, ljudi koji se hoće maškarati i pripremaju se nekoliko mjeseci prije, traže kostime, traže maske pa mi imamo šansu pokazati koliko smo kreativni – naglasila je Batinić, čija je galerija Artur zaslužna za većinu prisutnih kostima i umjetnina.

Za raznoliki program svim prisutnima se zahvalila i Jelka Tepšić.
– Podsjetit ću kratko da je i Dubrovački karnevo, s obzirom na to da mu je zaštitni znak Orlando, i dio programa Orlandove godine. U doba Dubrovačke Republike ovo se vrijeme zvalo ‘Kad Latini polude’ pa vjerujem da ćemo potaknuti naše male i velike sugrađane da polude, i da se svi naravno lijepo i zabave. Istaknula bih restoran Klarisu i još jedan događaj, a to je Maškarani kompeticijun od šporkijeh makarula koji će se odigrati na Ultime, gdje ćemo imati natjecanje u spravljanju šporkih makarula. Prethodit će mu jedna mala radionica o tome kako se kuha toć za makarule, a svi koji dođu maškarani dobit će i porciju makarula džabe, ili mukte – rekla je Tepšić.

Bogati program 20. po redu Dubrovačkog karnevala traje do 5. ožujka, i uključuje brojne maškarate, radionice, plesove i mnogo više. Detalji pojedinih događanja mogu se naći na stranicama TZ Dubrovnik.

Pročitajte još

IZRAĐUJE SE GLAVNI PROJEKT Kreće uređenje serpentina na Srđu

Leona Rašica

OTKRIVEN SPOMENIK VELIKOM UMJETNIKU ‘Bukovac je volio Cavtat, a Cavtat Bukovca’

Dulist

RAZGOVOR S MATOM FRANKOVIĆEM Imamo rješenje za prometne gužve

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija