Aktualno

BOGAT PROGRAM Što vas sve čeka na Dubrovačkom karnevalu?

BOGAT PROGRAM Što vas sve čeka na Dubrovačkom karnevalu?

Svečanu najavu programa ovogodišnjeg Dubrovačkog karnevala u petak ujutro održao je zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, u pratnji zamjenice gradonačelnika Jelke Tepšić, direktorice Turističke zajednice Dubrovnik Romane Vlašić i vlasnice Galerije Artur Tee Batinić.

– Imamo jako puno događanja s kojima počinjemo danas, a pravo otvaranje imat će i jedan mali scenarij. Župski karnevo je ove godine de facto postao dijelom našeg karnevala, jer i oni također imaju jednu tradiciju maškaravanja. Udarni dio karnevala počinje u petak s Danom dubrovačkih dječjih vrtića, njihovom maškaratom, predstavljanjem i nagradama. Kao jednu novost od prošle godine radimo jednu posebnu maškaratu u Mokošici, uz pomoć Le Petit Festivala, u organizaciji OŠ Mokošica, koja će biti sljedeću subotu u 3 sata, uz malu povorku – najavio je Katičić.

Osim novog sadržaja, ultimi karnevala doživjeli su jednu promjenu.

– Ono što je novo su Ultimi od mladih maškara. Htjeli smo da sve one male maškare od vrtićke i školske dobi dožive priliku maškaravat se i uživati u ovim ludim danima. Ultimi se konačno nakon dugi niz godina vraćaju u Gradsku kavanu, na tradicionalnu zabavu na koju svi vi koji se volite maškarati idete. Imamo i Ultime od mladih maškara koje će biti u Revelinu uz Maju Šuput – istaknula je Vlašić.

– Iz godine u godinu rastu programi i broj sudionika, ljudi koji se hoće maškarati i pripremaju se nekoliko mjeseci prije, traže kostime, traže maske pa mi imamo šansu pokazati koliko smo kreativni – naglasila je Batinić, čija je galerija Artur zaslužna za većinu prisutnih kostima i umjetnina.

Za raznoliki program svim prisutnima se zahvalila i Jelka Tepšić.
– Podsjetit ću kratko da je i Dubrovački karnevo, s obzirom na to da mu je zaštitni znak Orlando, i dio programa Orlandove godine. U doba Dubrovačke Republike ovo se vrijeme zvalo ‘Kad Latini polude’ pa vjerujem da ćemo potaknuti naše male i velike sugrađane da polude, i da se svi naravno lijepo i zabave. Istaknula bih restoran Klarisu i još jedan događaj, a to je Maškarani kompeticijun od šporkijeh makarula koji će se odigrati na Ultime, gdje ćemo imati natjecanje u spravljanju šporkih makarula. Prethodit će mu jedna mala radionica o tome kako se kuha toć za makarule, a svi koji dođu maškarani dobit će i porciju makarula džabe, ili mukte – rekla je Tepšić.

Bogati program 20. po redu Dubrovačkog karnevala traje do 5. ožujka, i uključuje brojne maškarate, radionice, plesove i mnogo više. Detalji pojedinih događanja mogu se naći na stranicama TZ Dubrovnik.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist