Kultura

Bogat program sakralnog sadržaja

Bogat program sakralnog sadržaja

Program osmih Dana kršćanske kulture predstavljen je danas na konferenciji za medije, te su prigodni govor održali biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić, maestro Krešimir Magdić i paroh dubrovački, otac Goran Spaić.

Bogat program, koji još nije u potpunosti definiran, predstavila je Angelina Tadić iz Ureda za medije Dubrovačke Biskupije.
Trajat će od 16. do 25. ožujka, na lokacijama kao što su Sponza, Srđ, Katedrala, Dvorana Pape Ivana Pavla II, Crkva sv. Vlaha, Kino Visia, Pravoslavna crkva Sv. Blagovještenja, a sastojat će se od izložbi, nastupa komornih zborova, tematskih predavanja, korizmene duhovne obnove, likovne izložbe slikara Luke Petrača, križnog puta na Srđ, te raznih glazbenih manifestacija.

Glazbeni program, ove godine "pojačan", predstavio je maestro Magdić, od čega se ove godine posebno izdvajaju nastupi klapa pri koncertu duhovnih sakralnih skladbi u izvedbi dubrovačkih klapa, a kao autorsku večer Krešimira Magdića, te koncert duhovnih napjeva muškog zbora "Hilindarska pjevnica" iz Beograda, o kojima je paroh Spaić naglasio kako u svojem opusu njeguju stare napjeve sa Svete Gore u Grčkoj, te također i ruske stare napjeve.

Prilikom predstavljanja programa, biskup je istaknuo i kako je danas proslava sveca svetog Franja Saleškog, koji je zaštitnik novinara i pisaca.
– Danas smo tu radi dvije stvari, povezane, naime, jako sam sretan kako se upravo na današnji dan Svetog Franje Saleškog prije dvije godine dogodilo moje imenovanje, na što sam iznimno ponosan. Druga bitna stvar današnjeg dana je jubilej tristote obljetnice Dubrovačke Katedrale. Također ističem kako je prošlo četiristo godina od rođenja Stjepana Gradića, Dubrovčanina koji je bitno pomogao u obnovi Dubrovnika – istaknuo je msrg. Uzinić.

Finalni program Dana kršćanske kulture bit će uskoro objavljen na stranicama Dubrovačke Biskupije.

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist