Kultura

BOGAT PROGRAM DANA KRŠĆANSKE KULTURE U ‘CSI’ stilu doznajte tajne naših predaka

BOGAT PROGRAM DANA KRŠĆANSKE KULTURE U 'CSI' stilu doznajte tajne naših predaka

Generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije dr. sc. Joško Mikuš i član Vijeća za kulturu i znanost povjesničar umjetnosti Ivan Viđen predstavili su program ovogodišnjih Dana kršćanske kulture u četvrtak dvorani sv. Ivana Pavla II.

– Program i njegov kostur je uglavnom poznat, to je bogat prikaz umjetničkog stvaralaštva inspiriran kršćanstvom i događajem Isusa Krista. Interes je različit od programa do programa, neki programi zbilja imaju veliku posjećenost, poseban je možda i završni program koncerta koji je organiziran u suradnji s različitim zborovima i klapama. To zna biti najposjećeniji program, ali za različitu populaciju naših vjernika se uvijek pronađe nešto što je ljudima zanimljivo – najavio je Katušić.

Desetodnevni program u trajanju od 6. do 15. travnja uključuje niz različitih kulturnih događanja od korizmenih koncerata preko izložbe umjetničkih fotografija, prikazivanja filma, predstavljanja knjige, zanimljivih predavanja do vrlo posjećene Noći crkvenih muzeja. Ovogodišnji Dani kršćanske kulture se u Dubrovniku održavaju već 14., a na nacionalnoj razini 15. put.

– Dani kao i svake godine počinju u subotu uoči pete korizmene nedjelje, a završavaju na Veliki ponedjeljak. Otvorenje je u subotu sa svečanim koncertom u katedrali Dubrovačkog simfonijskog orkestra i ansambla Akademskog zbora Pro Musica iz Mostara sa solistima. Ostala događanja su ispunjena raznolikim sadržajem, tu će biti koncerti, predavanja, predstavljanja knjiga, filmska večer i mnogo više. Događanja svake godine prate korizmu i na njoj je naglasak – izjavio je Mikuš.

Iz programa, Viđen je izdvojio predavanje ‘Zapisano u kostima – antropološka analiza kostiju iz arheoloških istraživanja dubrovačke katedrale’ koje će se održati u utorak kao potencijalno najzanimljiviji sadržaj.

– Antropološki zavod HAZU je prije nekoliko godina napravio antropološku analizu kostiju koje su iskopane u arheološkim istraživanjima 1980.-ih godina ispod dubrovačke katedrale i Bunićeve poljane. Javnost je uvijek budno pazila nad tim nalazima, i ovo je prilika nakon 30 godina da se pokažu rezultati tih analiza. U pravom ‘CSI’ stilu iz tih kostiju možemo saznati o našim prethodnicima. Kako su živjeli, kako su umirali i kako su provodili svoj život – istaknuo je Viđen. Naglasio je i da će predavanju u šest sati prethoditi misa i ponovni pokop kostiju u grobnicu u sakristiji katedrale.

Podsjetimo, manifestacija se također odvija u Splitu i Šibeniku pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Prepoznali su je i Ministarstvo kulture RH, Splitsko-makarska nadbiskupija, Dubrovačka biskupija i Šibenska biskupija. U gradovima se pojedini programi organiziraju u suradnji s lokalnim kulturnim institucijama.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist