Zanimljivosti

„Bog ne želi da itko bude izgubljen“

„Bog ne želi da itko bude izgubljen“

U Katedrali,  koncelebriranim misnim slavljem, kojeg je predvodio biskup msgr. Mate Uzinić, proslavljen je blagdan Bogojavljenja ili Sv. tri Kralja.

„Važnije od toga koliko je bilo mudraca, kako su se zvali i čim su se bavili, je ono što kao sigurno možemo iščitati  iz evanđeoskog teksta i na kojoj počiva poruka, a ta je da nam evanđelist želi poručiti da mudraci nisu bili Židovi. U toj činjenici Crkva je otkrila veliku novost ovog Bogojavljenja, koje je nadišlo sva dotadašnja Bogojavljenja ili objavljivanja Boga ljudima. Do tog trenutka Bog se objavio samo jednom narodu, a od tog trenutka on se želi objaviti i očitovati svim narodima svijeta koje predstavljaju 'mudraci s istoka'“- rekao je u propovijedi biskup Uzinić, nakon što se na početku osvrnuo na povijesne legende o mudracima s istoka.

Na kraju biskup Uzinić poručuje i potiče: „Nije nevažno primijetiti da se svetkovina Bogojavljenja slavi uoči pravoslavnog Božića. Bilo bi dobro da baš u tom ozračju, a i na temelju svog vlastitog ponašanja i svojih osobnih razmišljanja, još jednom razmislimo o otvorenosti kršćanske poruke. Moramo postati svjesni da otvorenost kršćanske poruke svima, a osobito onima koji to čine samo malo drugačije od nas, nije nešto što se može, ali i ne mora prihvatiti. To je, bitni, sastavni dio kršćanske poruke. Na tome naše biti kršćani, katolici, prolazi ili pada.

Ovo prije svega znači da druge ne smijemo odbacivati zato što vjeruju drugačije, da im ne smijemo nametati naš način i naše vjersko uvjerenje kao jedino ispravno, ali i da trebamo biti svjesni da i onda kad drugi i ne prihvaćaju našu kršćansku poruku ili je prihvaćaju na drugačiji način, a i na jedno i na drugo imaju pravo, to ne umanjuje vrijednost te poruke o Bogu koji se za sve utjelovio, jer svi koji se spašavaju, a ja se iskreno nadam da će se svi spasiti jer Bog ne želi da itko bude izgubljen, spašavaju se po Isusu Kristu rođenom u Betlehemu i raspetom u Jeruzalemu.

On je, kako već rekosmo, 'jedini posrednik između Boga i ljudi'. Neka nas ova istina tješi i potiče ne samo na odbacivanje mržnje, nego i na veću ljubav prema svim narodima, jer u trojici mudraca Bog se objavio svim narodima. Neka nas ta istina potiče i na ljubav prema svakom čovjeku, jer od onog prvog Božića u svakom čovjeku se na otajstven način nalazi Bog koji se utjelovio zbog svakog čovjeka i svih ljudi dobre volje".
 
Pjevanje je predvodio katedralni zbor pod vodstvom Viktora Lenerta. Po završetku misnog slavlja, vjernici su pristupali oltaru ispred kojeg je bila posuda s blagoslovljenom vodom koju su zahvaćali i nosili svojim kućama.  
 
 
 
 
 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist