Natrag
23.4.2019 14:16

facebook

twitter

google

rss

dulist

BLOKADA CESTE ZA BOSANKU ‘Treba li netko poginuti kako bi Grad reagirao!?’

16.8.2014 @ 13:19 Andrea Falkoni Račić Grad
14;14

Podijelite:

Mještani Bosanke desetominutnom blokadom 800 metara dugog puta, koji ovo mjesto spaja s magistralom i Gradom, prosvjedovali su zbog stanja u kojem se ta cesta nalazi.

Istaknuli su kako im je gradonačelnik još u kampanji obećao uređenje puta, uz uvjet da sami pronađu izvođača, a on će dati novac. I pronašli su ga, gradonačelniku su poslali troškovnik od 137 tisuća kuna, no pare im Vlahušić nikada nije dao.

– Godinama upozoravamo gradske nadležne službe na naš kronični problem – povezanost s gradom. Dolazeći ovdje i sami ste se mogli uvjeriti kakvom ste cestom došli i koliko je ona frekventna. U ovim ljetnim mjesecima nama je to svakodnevnica. Svakodnevno doživljavamo neugodnosti i stresove, lomimo naše automobile, i to se iz godine u godinu konstantno ponavlja, a problem sve više i više kulminira. Da bismo došli do grada, imamo tu jednu jedinu cestu koja prolazi teritorijem grada Dubrovnika.

Imali smo prije 3 godine i pješački put kojeg su nam prekinuli kad su počeli radovi na izgradnji TS Srđ, i on do danas nije napravljen. Treća opcija je put preko Žarkovice, Brgata i Dubca no on je 4 puta duži od ovog 800 metara dugog puta, kojega bi trebalo urediti do magistrale – istaknuo je Kristo Martinović, predsjednik Udruge Bosanka. Dodao je i kako ih je gradonačelnik prije nekoliko dana neopravdano prozvao rekavši neka sami doniraju zemlju za proširenje puta. No, Vlahušić kao da je zaboravio kako je prije nekoliko mjeseci vlasnik čestica zemlje nužnih za proširenje puta bio upravo Grad Dubrovnik te RH.

Zemlja je, naime, tek nedavno vraćena prvotnim vlasnicima, koji žive u inozemstvu.
– Ovim putem pozivamo Grad da stupi u kontakt s vlasnicima kako bi se postigao dogovor o otkupu ili doniranju zemlje. Grad nije u stanju napraviti 800 metara dugu cestu da bi se mještani Bosanke konačno vozili kao ljudi. Je li moguće da je gradskom proračunu toliki problem urediti ovu cestu – istaknuo je Martinović, upitavši se pripada li Bosanka uopće gradu.

– Možda naš gospar Vlahušić, koji je inače gospodin s puno vizija, razmišlja o gradnji lifta do magistrale. Nemamo ništa protiv toga. Ili nam ne preostaje ništa nego raspisivanje referenduma za priključenje Općini Župa Dubrovačka – zaključio je Martinović, ustvrdivši kako sve na kraju ostane na obećanjima.

– Ovaj put direktno ugrožava našu egzistenciju jer nemamo mogućnost razvoja – naglasio je Martinović.
Da bi star bila još gora, ili apsurdnija gradonačelnik je nedavno za jedan medij izjavio: ‘Gore je tijekom sezone 90 posto stranaca. Zar bi Grad Dubrovnik trebao ulagati u cestu kako bi se turisti udobnije vozili do gore.’ Kao da grad ne živi od turizma. Kao da Vlahušić nije predsjednik Turističke zajednice grada Dubrovnika.

– Što smo Bogu skrivili? Most preko Rijeke dubrovačke radio se 40 godina. Čeka li nas ista sudbina? Što god zatražimo od gradonačelnika, od struje do telefona odgovori nam: To će golf. Da sam mu rekao da nema djece rekao bi: to će golf! Sad se svi vade na golf, ali ne plaćamo golfu komunalije. Zar ovdje treba poginuti par ljudi da se nešto počne raditi?! – ogorčeno je istaknuo Zdravko Miloslavić, ustvrdivši na kraju:
– Da je zamoliti Trebinjce, mislim da bi nam napravili put prije nego Andro.

Mještani Bosanke ne traže novu cestu. Tek uređenje i proširenje postojeće, koja je danas u katastrofalnom stanju. A ista cesta vodi do vidikovca te Muzeja Domovinskog rata na Srđu, koji je u vlasništvu upravo Grada Dubrovnika.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana